PROKLETIJE (KOLATE, VOLUŠNICA I POPADIJA) – 10. do 12. 8. 2018.

Prokletije – Proklete planine ili kako ih Albanci zovu Alpet Shqiptare, upućuje na surovost i težak život čoveka u njihovoj blizini. Crnogorske Prokletije samo su manji deo posebnog planinskog masiva koji se nalazi između Dinarida i Šarskih planina. Impozantni planinski venci se postepeno izdižu u pravcu jugozapad – severoistok u dužini oko 70 kilometara i površinom od oko 1. 380 km².
U podnožju Prokletija smešteni su živopisni planinski gradovi Plav i Rožaje i nekoliko pograničnih gradova – Podgorica, Andrijevica i Berane, koji samo u jednom manjem delu pripadaju tom području. U ovoj zoni nalaze se tri najveća planinska vrha: Zla i Dobra Kolata (2534 i 2528 m n. v.) i Maja Rosit (2525 m n. v.).

Dobra i Zla Kolata


PROGRAM AKCIJE:

petak, 10. avgust 2018.
Polazak iz Beograda u 20.00 časova iz Skerlićeve ulice
subota, 11. avgust 2018.
U ranim jutarnim satima dolazak u Vusalje kod policijske stanice. Priprema za uspon. Od karaule u Vusanju ulazi se u šumovite strane kolskim putem,  nakon pređenih oko 2 km je pašnjačka zaravan , selo Zarunica. Na deonici do Ćafe Borit postoje 3 česme sa veoma pitkom vodom. Nešto pre Ćafe,  skrećemo markacijom desno i pratimo je kroz stenovite useke i kratke grebene, prelazeći i povremeno preko minijaturnih livada obraslih raznobojnim poljskim cvećem.

Zla Kolata (izvor: wikipedia.org)

Preko stenovigot odseka, vijugajući između stena ulazimo u usku dolinu, prolazmo pored Ledene pećine. Od Ledene pećine staza izlazi na Presop, dolini Valbone. Nastavljamo uspon prema sedlu između Kolata. Od prevoja penjemo se na Dobru kolatu (2528 m), a zatim na Zlu Kolatu (2534 m) koja je ujedno i najviši vrh Crne Gore. Za uspon je potrebno oko 6 sati, za povratak 4 – 5 sati. Dolazak u dolinu Grbaje, smeštaj u Eko katunima.
Dužina staze 26km, ukupan uspon 1300m.
nedelja, 12. avgust 2018.
Uspon na tri vrha: Popadija 2057 m, Talijanka 2056 m i Volušnica 1876 m. Vrhovi nisu tehnički zahtevi, pristupačni su i planinarima sa slabijom kondicijom.

OPREMA: planinarska za visokogorske uspone, primerena vremenskim prilikama
CENA: smeštaj i prevoz minibusom 60 evra
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj lične karte, broj pasoša, datum rođenja, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti
VODIČ: Vuk Tubić, broj telefona: + 381 64 122 32 01; imejl adresa: tubicvuk@yahoo.com