POL – RYSY (2499 mnv) – ZAKOPANE i KRAKOV – 1 do 4.9.2016.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Karpati su najduži planinski masiv u Evropi. Protežu se u dužini od 1500 km u vidu luka od Bratislave preko teritorije  Češke, Poljske, Ukrajine i Rumunije sve do istočne Srbije. Najviši vrh je Gerlahovski štit (2655m) i nalazi se u Slovačkoj. Dele se na Zapadne Karpate sa Tatrama i na Južne i Istočne Karpate poznate i kao transilvanski Alpi. Izvorišta su reka Tise, Visle, Odre, Dnjestra i bogate se brojnim jezerima. Klima je kontinentalna i planinska. Šume se pretežno bukove, u višim predelima četinarske. Od divljih životinja naseljavaju ih medved, vuk, divlja mačka i dr.
Tatre su planinski venac na granici Poljske i Slovačke i predstavljaju najviši deo Karpata. Sastoje se od Zapadnih Tatri i Istočnih Tatri. Istočne Tatre čine Beljanske Tatre i Visoke Tatre sa preko 24 vrha visine iznad 2500 metara i predstavljaju jedini alpski predeo u celom vencu Karpata.
Rysy (2499m) je najviši vrh Poljske i predstavlja mesto posete ogromnog broja planinara, trekera i turista iz čitave Poljske. Planina je bogata jezerima od kojih pravi biser predstavljaju nadaleko čuvena jezera  Morsko oko i Crno Jezero.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zakopane je gradić u podnožju Visokih Tatri. Razvijeni ski centar poznat je i kao Zimska prestonica Poljske. Gradić živi čitave godine jer je leti stecište planinara, penjača, izletnika i drugih uživalaca prirode.
O Krakovu ne treba trošiti reči. Svako ko je jednom posetio ovaj magični grad, uvek mu se rado ponovo vraća. Nekadašnja prestonica Poljske a sada studentski centar Poljske je jedan od najinteresantnijih gradova Evrope, bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa. Stari trgovi, katedrale, mistične ulice, interesantne priče i legende neće nikog ostaviti ravnodušnim.
PROGRAM AKCIJE:
Četvrtak 1.septembar 2016.: Polazak iz Skerlićeve ulice u  22 sata. Noćna vožnja preko Mađarske, Slovačke do Poljske.
Petak 2.septembar 2016.: Dolazak u Zakopane. Slobodno vreme za obilazak grada, posetu radnjama sa planinarskom opremom. Smeštaj u planinarskom domu Glodowka u četvorokrevetnim sobama sa spratnim kupatilom. Noćenje.
Mary-Basilica-Krakow
Subota 3. septembar 2016.: u ranim jutarnjom satima odlazak u Nacionalni park.
Grupa A:Uspon od parkinga Lysa Polana (1100 m), preko jezera Morsko Oko (1393 m), Crnog jezera (1583 m), izlazak na vrh Rysy (2499 m). Povratak istim putem.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Grupa B: planinari sa lošijom kondicijom i oni koji ne žele na uspon idu sa grupom A do jezera gde provode vreme u odmoru i uživanju. Na jezeru se nalazi odličan restoran gde se može dobiti obrok po pristojnoj ceni.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U kasnim popodnevnim satima spajanje sa grupom A, povratak do parkinga. Povratak u dom. Noćenje.
Nedelja 4.septembar 2016.: U ranim jutarnjim satima odlazak do Krakova. Obilazak grada u trajanju od tri sta, Zamak i katedrala Vavel, Trgovi Mali i Veliki Rinek, Sukjenice, Katedrala Sv.Marije, Barbikan, ulica Florijanska… Povratak u Beograd.
Oprema standardna za visokogorske ture. Tura je kondiciono zahtevna, celodnevna sa usponom od 1100 m. Staza je eksponirana, potpuno osigurana lancima i sajlama. Tehnička oprema (pojas, karabineri) nije potrebna. Šlem je poželjan zbog eventualnog odronjavanja kamenčića panjača iznad ali nije neophodan.
Cena: 110,00 E (prevoz, osiguranje, dva noćenja u planinarskom domu, ulaznicu u nacionalni park)
Prijava za akciju telefonom, sms porukom, meilom ili na sastanku Kluba utorkom od 19 do 21:30. Klub se nalazi na Zvezdari u SC „Olimp“ , ul. Vjekoslava Kovača 11, lokal 2.  Uz prijavu dostavite broj planinarske knjižice, pasoša, JMBG i adresu stanovanja iz pasoša.
Vodič: Vuk Tubić, tel: +381 64122 3201; e-mail: tubicvuk@yahoo.com