PODMLADAK NA VRŠAČKIM PLANINAMA – 20.3.2016.

vrsacki bregVršačke planine, često zvane i Vršački breg,  se uzdižu usred Panonske ravnice u jugozapadnom delu Banata. Pružaju se u pravcu istok-zapad, u dužini od 19 kilometara, sa najvećom širinom od 8 kilometara. Površina im je 170 kvadratnih kilometara, od čega je u Srbiji 122, a u Rumuniji 48 kvadratnih kilometara. Gudurički vrh, sa 641 m  nadmorske visine, najviša je tačka ovih planina i cele Vojvodine. Od ostalih vrhova poznati su Lisičija glava (590 metara), Đakov vrh (449m) i Vršačka kula (399m). Vršačke planine spadaju, zajedno s Fruškom gorom, u ostrvske planine, jer su nekada bile ostrvo u Panonskom moru.

PROGRAM AKCIJE:
Nedelja, 13.3.2016.
07:00h   Polazak sa Studentskog trga. Od Beograda vozimo se  preko Pančeva do Vršca.
Pešačenje započinjemo od Slavisine kafane (275 m/nv) markiranom stazom „Vrsacke Transferzale“ koja nas vodi do brda Vrsacka kule (399 m/nv).

Vrsacka kula
Vršačka kula je tvrdjava u Srbiji iz XV veka ciji se ostaci uzdižu na visini od 399m nmv, na Vršačkom bregu iznad grada od koje je najčuvaniji Donžon kula. Sam Doždun ima pravougaonu osnovu sa ulazom na spratu do koga se solazi stepenicama koje se lako mogu skloniti u slučaju opasnosti. Visok je oko 20m sa prizemljem I tri sprata od kojih je treći po ostacima godina I odžaka korišćen za stanovanje. Predpostavlja se da je celu utvrdu podigao Đurađ Smederevac.

Dalje nastavljamo preko brda Turska glava (402 m/nv) do odmaralista Crvni krst, nastavljamo markiranom stazom do Lisicije glave (590 mnv).
4.5
Sa  Lisicije glave vraćamo se istom stazom. Pauza za okrepljenje u odmaralištu Crvenog krsta ili Planinarskom domu.
Oprema: gamašne, kabanica, kapa, rukavice, presvlaka (rezervna trenerka, čarape, patike)
Ishrana: sa sobom poneti sendviče, slatkiš i vodu.
Cena: 1000,00 dianara
Akcija je namenjena mladjim uzrasnim kategorijama i planinarima koji žele uživati u prirodi. Prijava za akciju sms porukom, meilom, telefonom ili na sastanku kluba utorkom od 19-21h. Uz prijavu poslati broj planinarske knjizice iz iz koga Kluba dolazite.
Vodič: Milanka Arsić, tel. 381.64 182 4440; e-mail.: milanka.arsic@gmail.com