PODMLADAK i STUDENTI – Deliblatska peščara „Zagajička brda“ – 9. maj 2015.

zagajicka brda 1Deliblatska peščara ili Banatski pesak jedinstvena je peščara u Evropi, a nalazi se u južnom Banatu. Ova prostrana oblast površine od oko 300km², čije su glavne peščane mase elipsoidnog oblika okružene plodnim lesnim poljoprivrdnim površinama, proteže se između Dunava i jugozapadnih padina Karpata.Ovaj spomenik istorije prirode Panonske nizije jedno je od retkih pribežišta za mnoge specifične vrste flore i faune, koje u evropskim i svetskim razmerama predstavljaju prirodne retkosti. Peščara predstavlja geomorfološki i ekološko-biogeografski fenomen ne samo Panonske nizije, već i čitave Evrope.
PROGRAM AKCIJE:
Subota: 9. maj 2015.
08.00h     Polazak iz Beograd sa Studentskog trga.
09.30h     Preko Pančeva i Banatskog Karlovca stižem u selo Šušara odakle polazimo na pešačenje Zagajičkim brdima. Dužina staze za pešačenje je oko 12 km.
zagajicka brda 2
Bogatstvo flore ovog područja se ogleda u postojanju oko 900 vrsta viših biljaka, od kojih su mnoge relikti i rariteti, kao i vrste koje su u svom rasprostranjenju ograničene na Panonsku niziju. Jedino se ovde, u odnosu na čitav prostor Srbije nalaze: banatski božura, stepski božur, pančićev pelen, šerpet i kockavica Degenova. Svoje stanište ovde je „našlo“ i 20 vrsta orhideja.
srp-dp-flora-i-vegetacija-01            stepski-bozur
srp-dp-flora-i-vegetacija-11
Zbog prisustva velikog broja vrsta ptica, od kojih su mnoge retke i ugrožene, ovo područje je uvršćeno u najznačajnija staništa ptica u Evropi-IBA područje. Iz grupe grabljivica, koje su najugroženije ptice, zastupljene su vrste kao što su:  banatski soko, orao krstaš i orao kliktaš.
Od stanovnika životinjskog carstva risustvo: vuka, jelena,  srne i divlje svinje.
Nakon završetka pešačenja vraćamo se ka Pančevu, svratićemo u domaćinstvo Vojnov koje je udaljeno 7km udaljeo od sela Dolovo. Zajedno sa domaćinima obićićemo ovčare, u domaćinstvu imaćemo prilike da vidimo kako se pravi med i još po nešto 🙂
Domacinstvo Vojnov
19.00 h   Polazak za Beograd
20.00h   Očekivano vreme dolaska u Beograd
Oprema: prilagodjena vremenskim uslovima, poneti rezervnu obuću i čarape, rezervnu majicu, kabanicu ili kišobran.
Ishrana: Domaćinstvo Vojinov nudi hleb sa masću i alevom paprikom, domaći pekmez, džem, med i čaj. Posluženje bi bilo u vidu švedskog stola. Cena 200,00 dinara, molimo da u prijavi naglasite da li ćete koristiti ponudjenu hranu.
Cena prevoza: 800,00 dinara.
Prijave sms porukom, meilom ili utorkom na sastanku Kluba. Prostorije kluba se nalaze u SC “Olimp”, ulica Vjekoslava Kovača 11, lokal 2. Uz prijavu dostavite broj planinarske knjižice, JMBG i ime kluba iz koga dolazite. Za učesnike akcije obavezna plaćena članarina za 2015. godinu.
Vodič: Milanka Arsić, tel. +381.64.182.4440, e-mail.milanka.arsic@gmail.com
Vodič za grupu iz Novog Sada: Strahinja Marjanović, tel: 064/31-201-41 e-mail: strahinjaplaninar@gmail.com