Hrvatska – Pelješac (Sveti Ilija 960 m) i Korčula – Zavalatica (kupanje) 25.8. do 2.09.2017.

Sveti_Ilija
Sv. Ilija (960m n.v.)  je najviši vrh poluotoka Pelješca. Zbog visine i izdvojenog položaja Pelješca to je jedan od najširih i najlepših vidikovaca u hrvatskim planinama. Brdo na kojem se nalazi naziva se Zmijino brdo  i Perunovo brdo. Ovaj naziv potiče iz pretkršćanskog doba kad je vrh bio kultno mesto staroslavenskog boga gromovnika, a sadašnje ime vrh je dobio po kapeli sv. Ilije. Sam vrh označen je kupom kamenja i malim drvenim krstom i mermernom pločom s natpisom.

 
U toku boravka planiran je uspon na Sv. Iliju 960 m.
Grad Korčula
Nalazi se na isturenom rtu, i opasan je zidinama iz 13. veka, koje su Mlečani dodatno fortifikovali kulama stotinak godina kasnije.
Glavni ulaz u stari deo Korčule su Kopnena vrata, iznad kojih su Mlečani podigli kulu Revelinu sa koje se nadzirao kanal oko utvrđenja.

 Korčula je prvo bila grčka kolonija Korkyra Melaina, zatim ilirska i rimska pod imenom Corcyra Nigra, pa zatim vizantijsko, i na kraju slovensko naselje. U 10. veku bila je u sastavu Neretvanske kneževine, a zatim je priznala vlast Zahmulja, Mlečana, i hrvatsko-ugarskog kralja.
U 14. veku Korčula je bila pod vlašću Dubrovnika, a od 1420. do 1797. pod Venecijom. Od 1797. do 1805. bila je pod Austrijom, da bi je 1806. osvojio Napoleon i Francuzi, sve do 1815. kada je opet pala pod vlast Austrije.
Tokom Drugog svetskog rata Korčula je bila pod taijanskom i nemačkom okupacijom, a 1945. godine postala je deo Jugoslavije, i na kraju Hrvatske.

 

030920123485Korčula

PROGRAM AKCIJE:

Petak: 25. avgust
22.00 h      Polazak iz Beograda, ul. Skrelićeva od Hrama Sv. Save. Sremska Mitrovica-Zvornik-Mostar-Drvenik.
Subota: 26. avgust
Oko 08.00h dolazak u Orebić, prelazak trajaktom na Korčulu (voznja 15 minuta). Zadržavanje na Korčuli 2h za nabavku potrepština i jutarnju kafu a zatim nastavak putovanja u Zavalaticu.  
Zavalatica je malo mesto smešteno u prirodnoj uvali na južnoj strani ostrva Korčule, 30 kilometara od grada Korčule (ovde ćemo se smestiti u privatnim kućama). Obala je uredjena, kupanje je ovde najbolje.
Svakodnevno kupanje u Zavalatici, ovde ćemo ostati do povratka u Beograd. U večernjim – podpodnevnim satima organizujemo posetu do obližnjih mesta i druženje.
korcula smestaj

Smeštaj – apartman(opremljen kuhinjom i potrebnim posudjem), sobe dvo i trokrevetne
zavalatica plaza

Plaža „Žitna“ udaljena od  smeštaja oko 500 m

U toku boravka na Korčuli, planiran je obilazak Vela Luke, vožnja brodom do Zavalatice do Lastova u koliko vremenski uslovi dozvole. 
Subota 2. septembar 2017.
Polazak iz Zavalatice u popodnevnim satima.
Nedelja 3. septembar 2017. 
Dolazak u Beograd u  jutarnjim satima.
Opema za planinu: planinarske cipele ili bolje patike, kabanica i štapovi.
Hrana:  Smeštaj je u privatnim kućama, može pripremati hrana, apartmani su opremljeni posudjem. U Zavalatici se možete hraniti i u restoranima.
Cena: sedam noćenja, prevoz (minibus), brod-trajakt i osiguranje  205 E.
– Akontacija za akciju:  I rata 50 E do 1. juna;  II rata 50 E do 1. jula, III rata na dan putovanja.
– U cenu nije uračunata vožnja brodom do Lasova i ishrana.
Uz prijavu dostaviti broj pasoša, broj planinarske knjižice, JMBG – zbog osiguranja. Za akicju se možete prijaviti, telefonom (sms poruka), meilom i na sastanku Kluba utrokom od 19 do 21:30h. Prostorije kluba se nalaze u ul. Vjekoslava Kovača 10, lokal 2 u SC “Olimp” na Zvezdari.
Vodič: Milanka Arsić, tel. +381.64.182.4440, e-mail: milanka.arsic@gmail.com
               Ljiljana Lazarević, tel. 381 61 139 0050, e-mail: ljiljanalazarevic@gmail.com