Planina Stol ( Goli Stol 1155m) i Veliki krš 1148m – 2 i 3. novembar 2013

StolPlanina Stol, između Velikog i Mаlog kršа i Deli Jovаnа smestio se Goli krš, čiji je uzdignuti deo pod nаzivom Stol, drugi po visini vrh u opštini Bor. Od Borа je udаljen oko 20 km, а lаko je dostupаn iz prаvcа Kriveljа, Bučjа ili Donje Bele Reke i Luke.

Proređene šume, cvetne livаde i pаšnjаci dаju plаnini veličаnstven izgled. Zаrаvljeni vrhovi i strme litice pružаju pogodne uslove zа plаninаrenje i ekstremne sportove kаo što su pаrаbolik i pаrаglаjding, а šire područje je izuzetno zа pešаčke ture. Uređeno je 13 plаninаrskih pešаčkih stаzа.

 

U podnožju plаnine imа jаkih vrelа, dok se u podnožju plаninа ogledа u mаlenom plаninskom jezeru. 

 

PROGRAM AKCIJE

06.00h     Polazak iz Beograda, ul. Skerlićeva kod Hrama Svetog Save. 
10.o0h      Očekivano vreme dolaska u Bor,  poseta Basenu Bor.

11.30h      Polazak iz Bora preko sela Krivelj do raskrsnice Cepe  koja je udaljena od bora 20 km. Od raskrsnice produžavamo peške do planinarskog doma Stol oko 40 min. , smeštaj u domu.

Nakon smeštaja polazimo na Stol 1155m

Grupa A južnom stranom, a grupa B (penjači sa opremom) severnom stranom.

Stena Stola je krečnjačka uglavnom odličnog kvaliteta, severozapadne orjentacije i visine od 15 do 150m. Osnovna karakteristika ovoga mesta jeste da je jedino u Srbiji gde se na istom mestu nalaze i tradicionalni i sportsko-penjački smerovi. Ocene, tradicinalnih smerova su u rasponu II do VII-, A0-A2 i visine 50-150m, a sportsko penjački VI do IX- i 10 – 25m.

Povratak u dom, odmor i druzenje.

Nedelja: 3. oktobar 2013.

Ustajanje, priprema za polazak sa stvarima. Silazak u selo Cepe 739m nv odakle ćemo započeti uspon na Veliki krš (1148m nv). Uspon traje oko 3h. Izlazak na vrh, razgledanje, fotografisanje, povratak istom stazom u s. Cepe. Nastavak putovanja ka Zlotu, poseta Zlotske pećine.

Lazareva-pecina-1

 

Lazareva pećina nalazi se u istočnoj podgorini Kučaja: od Zlota je udaljena 3 km dok od Bora ta razdaljina iznosi 21 km. Ulaz u pećinu je sa leve strane Lazareve reke, na izlasku iz njenog jedinstvenog kanjona. Čitava pećina izgrađena je u krečnjačkom humu Pripor, koji je skoro sa svih strana ograničen nižim zemljištem osim prema Kučaju s kojim je povezan uzanim krečnjačkim grebenom. Brežuljak Pripor visok je 55m (iznad ulaza) dugačak 250 m i širok 120 m. Više o pećini na sledećem linku: http://www.bor030.net/zlotske-pecine 

Nakon obilaska pećine, povratak za Beograd.

Smeštaj: Dom ima struju, vodu, jedno kupatilo, centralno grejanje i kuhinju. Drugi objekat pored doma je planinska kuća sa 5 mesta, takodje opremljena. U neposrednoj blizini nalazi se depadans sa dve desetokrevetne sobe, u depadansu nema kupatilo, grejanje je na drava, posteljina ima ali preporučujemo da ponesete sopstvenu vreću za depadans.

Oprema: štapovi, kabanica, gamašne, planiarske cipele, rezervne presvlake,  jakna vetrovka,  kapa , rukavice, baterijska lampa, hrana za pešačenje,  fotoaparat, i planinarska knjižica overena za 2013 godinu.

Cena:  
– prevoz 2.200,00 dinara na bazi 15 prijavljenih,  
– smeštaj u domu: 400,00 dinara,
– smeštaj u depadansu 300,00 din.
– akontacija za akciju 1000,00 dinara

Napomena: uz napomenu u koliko za akciju bude prijavljeno više od 23 učesnika mladji  će biti smešteni u depadansu. Hvala na razumevanju 🙂

Prijavu za akciju prosledite sms porukom, meilom ili na sastanku Kluba utorkom od 19.30 do 21h. Prostorije Kluba se nalaze u SC “Olimp” na Zvezdari, ulica Vjekoslava Kovača 11, lokal 1. Uz prijavu dostavite broj lične karte, planinarske knjižice i JMBG. Za sve učesnike obavezna plaćena članarina za 2013. godinu.

Vodič: Milanka Arsić, tel. +381.64.182.4440 e-mail.milanka.arsic@gmail.com