PIRIN – grebenska tura – 29. i 30. 9. 2018.

PSK Balkan organizuje odlazak na Pirin i uspon na nekoliko vrhova.

Planina Pirin se prostire područjem jugozapadne Bugarske, između dubokih dolina reke Strume na zapadu i reke Meste na istoku, sa najvišim vrhom Vihren, visine 2914 metara. Planinski venac Pirina se pruža pravcem severozapad-jugostok i dug je oko 80 km, a širok oko 40 km. Raznovrsno bogato kraško krečnjačko područje planine Pirin obuhvata preko 70 ledničkih jezera i ledničke oblike, sa mnoštvom vodopada, stenovitih vrtača i pećina.

Većina planinskog masiva Pirina čini Nacionalni park Pirin, koji od 1983. godine pripada UNESCO prirodnom svetskom nasleđu. Nacionalni Park i planinu Pirin odlikuje spoj srednjoevropskih, alpskih, balkanskih i sub-mediteranskih biljnih vrsta, kao i oko 30 lokalnih endemskih vrsta biljaka. Planina Pirin je nazvana po Perunu, osnovnom bogu grmljavine i munja drevnih Slovena.

 

PROGRAM AKCIJE:

subota, 29. 9. 2018.

– polazak u 5.30 h iz Skerlićeve ulice

– dolazak u Sofiju, poseta prodavnici sportke opreme Dekatlon

– nastavak vožnje ka Rilskom manastiru, obilazak manastira

– nakon obilaska manastira vožnja prema Razlogu i Banskom

noćenje u Razlogu ili u Banskom

 

Rilski manastir je najveći i najpoznatiji pravoslavni manastir u Bugarskoj. Nalazi se na jugozapadu Bugarske na planini Rila, 117 km južno od glavnog grada Sofije, u dubokoj dolini Rilske reke, na nadmorskoj visini od 1147 m.

Glavna crkva manastira podignuta je sredinom 18. veka. Njen arhitekt je Petar Ivanovič, koji je na njoj radio od 1834. do 1837. Crkva ima pet kupola, tri oltara i dve kapele sa strane, a najdragocenija stvar u unutrašnjem delu crkve je zlatom okovan ikonos, čuven po svome duborezu, na kome je četiri umetnika radilo pet godina. Freske, završene 1846. delo su mnogih majstora iz Banskog, Samokova i Razloga, uključujući poznatu braću Zaharija i Dimitrija Zografa. U crkvi ima i mnoštvo vrednih ikona, koje potiču od 14. do 19. veka.

 

nedelja, 30. 9. 2018.

– ustajanje u ranim jutrnjim satima

– vožnja prema Vihrenu  do planinarskog domu Vihren (1950 m nv)

Grupa A:
– od planinarskog doma Vihren pešačenje ka najvišem vrhu Pirina – Vihren 2914 m

– uspon traje 3 do 4 h u zavisnosti od spremnosti grupe

– povratak istom rutom do doma Vihren, nastavak vožnje do Batalova

Grupa B: 

– od planinarskog doma Vihren uspon na Vihren 2914 m

– preko Kutela (2908 m) i Banskog Suhodola (2884 m) do doma Javorov (1740 m)

– od doma Javorov pešačenje do Batalova 1300 m
– grupe se spajaju, polazak za Beograd
 

 

OPREMA: planinarska, prilagođena vremenskim uslovima.  Ruta B je veoma zahtevna, potrebna je tehnička oprema (pojas, dva prusika, tri karabinera i dereze za svaki slučaj).

CENA: noćenje, osiguranje i prevoz 75 evra

INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj lične karte, broj pasoša, datum rođenja (zbog osiguranja), broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti
VODIČ: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64 182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com