PIRIN – 30. 7. do 1. 8. 2021.

PSK Balkan organizuje odlazak na Pirin i uspon na nekoliko vrhova.

Planina Pirin se prostire područjem jugozapadne Bugarske, između dubokih dolina reke Strume na zapadu i reke Meste na istoku, sa najvišim vrhom Vihren, visine 2914 metara. Planinski venac Pirina se pruža pravcem severozapad-jugostok i dug je oko 80 km, a širok oko 40 km. Raznovrsno bogato kraško krečnjačko područje planine Pirin obuhvata preko 70 ledničkih jezera i ledničke oblike, sa mnoštvom vodopada, stenovitih vrtača i pećina.

Vrh Kamenica na Pirinu (izvor: wikipedia.org)

Većina planinskog masiva Pirina čini Nacionalni park Pirin, koji od 1983. godine pripada UNESCO prirodnom svetskom nasleđu. Nacionalni park i planinu Pirin odlikuje spoj srednjoevropskih, alpskih, balkanskih i sub-mediteranskih biljnih vrsta, kao i oko 30 lokalnih endemskih vrsta biljaka. Planina Pirin je nazvana po Perunu, bogu grmljavine i munja drevnih Slovena.
 
PROGRAM AKCIJE:
petak, 30. jul
– polazak iz Skerlićeve ulice u Beogradu u 21.00 časova
 
subota, 31. jul
– prelazak srpsko-bugarske granice
– vožnja prema Banskom i Vihrenu, do planinarskog doma Vihren (1950 m)
– priprema za uspon i celodnevno pešačenje
– uspon od hiže Vihren do vrha Todorka (2746 m)
– silazak sa vrha i nastavak pešačenja do Tevnog jezera
– noćenje u planinarskom domu Tevno jezero
 

Kamenica (izvor: wikipedia.org)

 
nedelja, 1. avgust
– ustajanje u ranim jutrnjim satima
– uspon od hiže Tevno jezero do vrha Kamenica (2822 m)
– nastavak pešačenja i uspon na vrh Jalovarnik (2758 m)
– nakon toga sledi silazak do Popine Luke
– povratak za Beograd
 

Kamenica (autor: Vladan Šćekić; izvor: Google Earth)

 
OPREMA: planinarska, prilagođena vremenskim uslovima (planinarske cipele, kapa, rukavice, zaštita od kiše, vetra i sunca)
TROŠKOVI: 70 evra (prevoz, noćenje i osiguranje); akontacija za akciju je 50 evra i plaća se prilikom prijave (instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE)

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša, datum rođenja, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član

VODIČ: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64  182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com