OVČAR – 30. 10. 2021.

PSK Balkan vas vodi na Ovčar. Pridružite nam se!

Ovčarsko-kablarska klisura predstavlja jedinstvenu morfološku celinu. Usečena je između planinskih masiva Ovčara i Kalara. Dugačka je oko 20 km i odlikuje se strmim stranama i uklještenim meandrima Zapadne Morave. Morava je pregrađena branama pa su formirana dva veštačka jezera na hidrocentralama Ovčar banja i Međuvršje. Najveća dubina klisure je 710 m. Klisura je pod zaštitom države kao predeo izuzetnih odlika I kategorije. 

Planina Ovčar (izvor: www.wellnesscentar-kablar.com)

Klisura je poznata i po mnogobrojnim Ovčarsko-kablarskim manastirima koji su smešteni na levoj i desnoj obali reke. Postoji deset srednjovekovnih mananastira koji predstavljaju izuzetno atraktivan i značajan spomenički kompleks, jedinstven po mestu na kome se nalazi, ali i vremenu u kome je nastao. Uz reku se nalazi i Ovčar banja,  poznata po svojim lekovitim termalnim izvorima i prelepim bigrenim slapovima.

 
PROGRAM AKCIJE:
subota, 30. oktobar
– polazak u 6.30 časova iz Skerlićeve ulice, od Hrama Svetog Save
– dolazak u Ovčar Banju
– polazak na uspon jednom od mnogobrojnih markiranih staza
– poseta manastira Svete Trojice i manastira Sretenje
 

Manastir Svete Trojice

 

Manastir Sretenje (izvor: ovčarbanja.rs)

 
– izlazak na vrh Ovčara (985 m)
– uživanje u prelepim vidicima, fotografisanje, a zatim povratak u Ovčar Banju
– ukoliko bude dovoljno slobodnog vremena moguć fakultativni odlazak na bazen u Ovčar Banji
– povratak u Beograd u večernjim časovima
* u zavisnosti od vremenskih prilika očekivana dužina staze je 15 – 20 km, a ukupan uspon 500 – 800 m
 
OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama
TROŠKOVI: 1500 dinara (akontacija za akciju je 1000 dinara i plaća se prilikom prijave); instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)

PRIJAVE: prijave se popunjavaju klikom na polje ispod; tek nakon uplate avansa za rezervaciju prevoza (1000 din) vaša prijava postaje validna; avans uplatiti na žiro račun kluba ili možete doneti na sastanke u klub utorkom od 19 – 21 h.


VODIČ: Bojan Balaž; imejl adresa: balazbojan@gmail.com; broj telefona: 065 30 35 095 – zvati radnim danom od 17 – 21 h i vikendom 8.00 – 21.00h