PLANINA OROVICA – 31. 3. 2018.


Krajem marta vodimo vas na lepu planinarsku akciju u okolini Čačka. Pridružite se! 🙂

 

Ovčarsko – kablarska klisura je najživopisnija klisura Srbije. Usečena između planinskih masiva Ovčara i Kablara, širine od 50-100 m a dužine oko 20 km, spaja Čačansku sa Požeškom kotlinom. Od Čačka je udaljena samo 8 km. Odlikuju je visoke i strme krečnjačke stene u kojima se vide otvori nekolicine pećina, uklještenim meandrima koje pravi Zapadna Morava i jedinstvenom florom i faunom. Najviši vrh Ovčara, nalazi se 710 m iznad reke, to je ujedno i najveća dubina klisure u Srbiji.

Vlada Republike Srbije je uredbom Ovčarsko – kablarsku klisuru zaštitila kao predeo izuzetnih odlika i prirodno dobro od izuzetnog značaja I kategorije. To je predeo izvanredne pejzažne raznolikosti, atraktivnosti, jedinstvena i značajna kulturno – istorijska celina sa brojnim manastirima, memorijalnim i sakralnim objektima.

Planina Orovica nalazi se desetak kilometara zapadno od Ovčar Banje i deo je klisure koji se ređe obilazi. Sa blagim padinama i proplancima, obrasla bukovom šumom i visinom od 856 m n.v. primerena je planinarima početnicima.
 
PROGRAM AKCIJE:
subota, 31. mart
– polazak u 7.00 časova iz Skerlićeve ulice kod Hrama Svetog Save
– vožnja do sela Tučkovo odakle započinjemo uspon
– do vrha planine treba oko dva sata hoda
– spust kanjonom Vrnčanske reke
– dužina ture oko 12 km, a trajanje 4-5 sati
– u povratku poseta manastira Blagoveštenje
 

Manastir Blagoveštenje potiče iz XIII veka.  Crkva je posvećena Blagovestima Presvete Bogorodice. Oslikavana je od 1602. do 1632. godine. Od starog ikonostasa sačuvan je rad slikara Mitrofana iz 1602. godine, prestona ikona Bogorodice sa Hristom. U ovom Manastiru zamonašio se i pokojni patrijarh Pavle.
 
– odlazak u Ovčar Banju i kupanje u termalnom bazenu (poneti kupaći)
– povratak u Beograd do 22.00 časova
OPREMA: primerena vremenskim uslovima (kapa, rukavice, gamašne, kabanica, štapovi, cipele i rezervnu obuću u slučaju da bude blata na stazi)
CENA: prevoz 1400 dinara (akontacija za akciju 800 dinara)
PRIJAVE: imejlom, telefonom ili utorkom na sastancima članova kluba od 19 do 21 časova u SC Olimp, ul. Vjekoslava Kovača 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti ime i prezime, broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba/društva čiji ste član
VODIČ: Vuk Tubić; +381 64 122 32 01; imejl: tubicvuk@yahoo.com