NOVOGODIŠNJI PRAZNICI – MAKEDONIJA (Kajmakčalan, Jablanica i Galičica)

PROGRAM AKCIJE:

Petak, 30. decembar  2016.
20.00h     Polazak iz Skerlićeve
Četvrtak, 30. april 2015.
U ranim jutarnjim satima dolazak u Nacionalni park „Kopanke“ podno Pelistera  odakle ćemo izvršiti uspon na planinu Babu, vrh Pelister 2601m. Uspon na Pelister nije tehnički zahtevan.
Grupa A: Priprema za uspon. Uspon od Kopaniki do vrha Pelistera i povratak traje oko 9 h.
Grupa B: Učesnici akcije koji nisu fizički spremni ili nisu zainteresovani za uspon posetiće grad Bitolj i njegove znamenitosti.
Po povratku sa Pelistera grupe se spajaju, noćenje na Kopankama u hotelu Molika u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama (u cenu uračunat doručak)
Petak, 01. maj 2015.
Doručak, vozimo se prema Skočiviru. Iz Skočivira vozimo se iznajmljenim džipovima do karaule podno Kajmakčalana (1700 m nv) odakle započinjemo uspon ka vrhu. Dužinina staze ukupno 15 km. U koliko na planini ne bude snega džip može izaći do samog vrha. Cena iznajmljivanja džipa je od 10-12e / osobi.

Kajmakčalan je najviši vrh planine Nidže sa 2.521 m nv. Sačinjen je od gnajsa i granita, a poznat je kao poprište najžešćih borbi na Solunskom frontu tokom Prvog svjetskog rata 1918. godine. Na njemu je po-dignuta spomen kapela gde se nalazi i urna, u kojoj je (bilo) sahranjeno srce doktora Arčibalda Rajsa.
Uz crkvu stoji i kosturnica u kojoj se nalaze ostaci palih boraca.

Posetićemo i srpsko vojničko groblje u selu Skočivir, veličine oko 3.500 kvadratnih metara. Samo na ovome groblju sahranjeno je blizu 500 srpskih vojnika stradalih u bitkama na Kajmakčalanu

Kajmakcalan

 Kajmakcalan 2  kajmakcalan

Nakon silaska sa planine vozimo se ka Ohridu. Očekivano vreme dolaska u ohrid oko 20 h. Smeštaj u dvokrevetnim, trkokrevetnim i četvorokrevetnim sobama sa kupatilom.
Subota, 02. april 2015.
Ustajanje, doručak a zatim polazak ka Galičici i Svetom Naumu.

O Galičici:
Planina Galičica je duga 35 kilometara, položena u pravcu sjever – jug. Na teritoriju Albanije spaja se sa planinom Suva gora. Najviši vrhovi planine su; Magaro (2 254 m.), Lako Signop (1 984 m.) i Goga (1 737 m.), sa vrha mogu se videti obadva jezera. Galičica je kraška planina, i zbog poroznosti svog terena, siromašna vodama. Ali zbog toga i vode iz Prespanskog jezera, daju vode Ohridskom jezeru, 50% izvora kod Sv. Nauma dobija vodu ponornicama iz Prespanskog jezera.

Grupa A:
 Uspon na Galičicu, vrh Magaro 2254m, u povratku obilazak Svetog Nauma.

Galicica
Grupa B:   Razgledanje Svetog Nauma ili ostaje u Ohridu, po izboru učesnika akcije.

St-Naum-Monastery-from-Lake-Ohrid

O Svetom Naumu:
Manastir Sv.Naum izgradjen je na steni iznad jezera ,odakle se pruža nezaboravni pogled na Ohridsko jezero i okolne planine. Prvobitni manastir Sv.Arhandjela Mihaila izgradio je 900. godina na ovome mestu kao svoju zadužbinu slovenski prosvetitelj Naum Ohridski, učenik braće Ćirila i Metodija i savremenik i saradnik Klimenta Ohridskog. Naum je ovde 910.godine i sahranjen. Prvobitna crkva je srušena za vreme Turaka.Arheološkim iskopavanjima i proučavanjem Naumovog mana-stira utvrđeno je da  je na temeljima prve crkve, u periodu između XVI i XVII veka izgrađena današnja crkva, koja je dogradjivana u četiri faze. Najpre je podignut naos u obliku krsta potom je izgrađena kapelica iznad grobnice Nauma. Priprata sa južnom prostorijom je nastala još kasnije,a trem je izgradjen u našem veku.

Povratak u Ohrid, u  večernjim satima zajednička večera u nekom od restorana (večera nije obavezna)
Nedelja, 03. maj 2015.
Obilazak Ohrida sa kustosmo – vodičem.  http://www.panacomp.net/makedonija?s=makedonija_ohrid

O Ohridu
:
Ohrid je grad u Republici Makedoniji, na severoistočnoj obali Ohridskog jezera i središte Ohridske arhiepiskopije. Ohridska opština se sastoji od grada Ohrida i još 28 sela koji zajedno imaju oko 55.000 stanovnika. Leži u dnu Ohridskog Polja, na osamljenoj vapnenačkoj hridi (792 m), koja rtasto zalazi i visoko se diže iznad Ohridskog jezera (695 m). Po takvom položaju na hridi (na makedonskom umesto „brdo“ se kaže „rid“, tako „u brdu“=„vo rid“,„o brdo“=„o rid“,) došlo je slovensko ime Ohrid. Od 1980. godine su Ohrid i Ohridsko jezero na spisku svetskih baština UNESKO-a.

 OhridCrkva Sv. Klimena

 Ohrid i Sauilova tvrdjavaOhrid, pogled na Samuilovu tvrdjavu

 Sv. Jovan Krstitelj-KaneoCrkva Sv. Jovan Krstitelj-Kaneo

U popodnevnim satima povratak u Beograd.
Oprema, obavezna planinarska oprema: kamašne, kabanica, planinarske cipele, rukavice, kapa, presvlaka, bateriska lampa.
Cena  akcije: tri noćenja sa doručkom, osiguranje, prevoz i zajednička večera  95E, akontacija za 50 E. U cenu nijsu uračunati troškovi ulaznice i iznamljeni džip za uspon na  Kajmakčalan.
Prijava, meilom, telefonom ili na sastanku Kluba utorkom od 19 do 21h. Uz prijavu dostaviti broj pasoša, adresu stanovanja, JMBG i broj planinarske knjižice. Prijava važi u koliko uplatite predvidjenu akontaciju do 10. aprila.
Vodič: Milanka Arsić, tel. +381.64.182.4440, e-mail.: milanka.arsic@gmail.com