NAJVIŠI VRH RUMUNIJE MOLDAVEANU (2544 mnv) – 14 – 16.10.2016.

7
Akcija otkazana zbog malog broja prijavljenih 🙁
Karpati su najduži planinski masiv u Evropi. Protežu se u dužini od 1500 km u vidu luka od Bratislave preko teritorije  Češke, Poljske, Ukrajine i Rumunije sve do istočne Srbije. Najviši vrh je Gerlahovski štit (2655m) i nalazi se u Slovačkoj. Dele se na Zapadne Karpate sa Tatrama i na Južne i Istočne Karpate poznate i kao transilvanski Alpi. Izvorišta su reka Tise, Visle, Odre, Dnjestra i bogate se brojnim jezerima. Klima je kontinentalna i planinska. Šume se pretežno bukove, u višim predelima četinarske. Od divljih životinja naseljavaju ih medved, vuk, divlja mačka i dr.
Južni Karpati predstavljaju verovatno najlepši deo Karpata, a masiv Faragaš, dužine oko 50 km, je skriveni biser Rumunije. Sa brojnim vrhovima preko 2000m, preko 50 jezera, nepreglednim šumama predstavlja idealno mesto za sve zaljubljenike u prirodu, planinare i skijaše. Ukoliko se malo potrudite, otkriće vam svoje čari, idilične poglede sa vrhova, prastare mistične priče i legende.
Moldoveanu (2544mnv) je najviši vrh južnih Karpata i Rumunije. Iako tehnički nije preterano zahtevan, dužina staze i velika visinska razlika koja se prelazi u toku dana čine ga ozbiljnom planinarskom avanturom.
Manastir Brancoveanu u mestu Sambata de Sus podignut je u 1657. godine. Izgleda veličanstveno i raskošno. Velika je Svetinja, ne samo ovog dela, već čitave Rumunije. Mesto je hodočašća ogromnog broja vernika.
 
Grad Brašov-nekadašnja nemačka kolonija  jedna je od glavnih urbanih atrakcija u Rumuniji. Brašov je srednjevekovni grad sa istorijskim centrom, baroknim fasadama, i još uvek držećim kamenim zidinama. Podignut je u trinaestom veku i ima šmek starih centralnoevropskih gradova, Krakova, Bratislave. Pre nekoliko godina proglašen je za evropski prestonicu kulture.
Istovremeno i star i moderan, veoma čist i interesantan odrednica je mnoštva turista. Glavne atrakcije su stari grad sa velikim trgom Piata Sfatului gde je u srednjem veku bila tržnica, Gradska većnica (sagrađena 1420. godine), Crna Crkva (najveća protestanstska Crkva u ovom delu Evrope iz 14.veka), rumunska Katedrala, Strada Sforii-najuža ulica u Evropi…

PROGRAM AKCIJE:                                                                      

Petak 14.oktobar 2016. Polazak iz Beograda iz Skerlićeve ulice u 17 sati. Vožnja do mesta Sambata de Sus gde stižemo u ranim jutarnjim satima.
Subota 15.oktobar 2016. uspon do planinarskog doma Cabana Sambata na 1401 mnv do koga se stiže za oko sat vremena hoda.
1
U domu ostavljamo višak stvari i nastavljamo uspon na greben a zatim grebenom do vrha Moldoveanu. Od doma do vrha potrebno je oko 5-6 sati hoda. Povratak istim putem u dom. Noćenje.
2     3
5     4
6     7
Nedelja 16.oktobar 2016. spuštanje od doma do parkinga. Obilazak Manastira Brankoveanu.8 Nastavak putovanja ka Brašovu. Obilazak znamenitosti grada i neke od prodavnica planinarske opreme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Povratak u Beograd u ranim jutarnjim satima u ponedeljak 17.oktobra 2016.
Tura nije tehnički  ali je kondiciono zahtevna zbog dužine i velike visinske razlike koja se savladava.
Oprema standardna za visokogorske uslove. Poneti vreću sa spavanje u Domu. U domu je moguće naručiti neki skromniji obed.
Cena: prevoz i noćenje 70 E
Prijava za akciju sms porukom, telefonom, meilom ili utorkom na sastanku kluba od 19 do 21:30h. Prostorije kluba se nalaze u SC Olimp, ulica Vjekoslava Kovača 11 lokal 2. Uz prijavu dostaviti ime i prezime, broj pasoša i planinarske knjizice. Svi učesnici obavezni su da ponesu planinarsku knjižcu sa sobom, obavezno plaćena članarina za 2016.
Vodič: Vuk Tubić, tel. +381 64 223201; e-mail: tubicvuk@yahoo.com