MKD (Buševa-Musica 1792m) i Zlato (Zlatovrv 1422m) i planinska trka – 10 do 12.10.2014

treskavec_za_netPSD „Makpetrol“ iz Skoplja organizuje u području Prilepa planinsku trku i dva dana pešačenja.
Pozivamo planinare i trkače da nam se pridruže.
PLANINSKA TRKA, LINK:  http://kmt.mk/language/en/
 
 
 
PROGRAM AKCIJE
Petak, 10. oktobar 2014.
22.00h     Polazak iz ul. Skerlićeve od Hrama Svetog Save
Subota, 11. oktobar 2014.
Dolazak u Prilep u takmičarski centar u jutarnim satima. Planinari se voze do sela Pusta Reka na 1200 m odakle počinje uspon na planinu Bušavu, vrh Musicu 1792m.
Buševa je planina u zapadnoj Makedoniji na severozapadnom obodu Pelagonije, severno od Kruševa. Sastavljena je od gnajsa i kristalastih škriljaca. Severne i istočne strane planine su joj pod bukovom šumom. Najviši vrhovi su Musica (1792 m)
Spuštanje sa planine u Kruševo, poseta Spomen obeležja Toše Proeski.
Kruševo, je grad u Zapadnoj Makedoniji, na 1.350 metara nadmorske visine. Grad se pominje u dokumentima od 15. veka. Poznat je po svojoj tradicionalnoj arhitekturi. Avgusta 1903, za vreme Ilindenskog ustanka protiv turske vlasti, ovde je postojala Kruševska republika koja je trajala 10 dana. Ovaj istorijski događaj se slavi kao nacionalni praznik Republike Makedonije. Iz Kruševa je bio i poznati tragično nastradali makedonski pevač Toše Proeski.
Odlazak u Prilep, noćenje u konacima manastira Sveti Đorđe koji je udaljen 10-tak kilometara od prilepa. Ponesite lagane vreće ili posteljinu za noćenje.
Nedelja 12. oktobar 2014.
Odlazak na otvaranje planinske trke, pešačenje, uspon  na Zlatovrv (1422m). Dužina staze u jednom pravcu 8km. Povratak istom stazom u Prilep.
Planina Zlatna i vrh Zlatovrv ili Treskavec, je mala planina u blizini Prilepa. Mala ali veoma atraktivna svojim stenovitim spicevima i svojom pozicijom jer dominira tim delom Prilepskog polja i Pelagonije. Ime Treskavec je zbog brojnih gromova koji pogadjaju vrh koji je jedna konusna hrpa krupnih kamenih blokova – boldera. Na vrhu stoji i gromobran u obliku zlatne jabuke – koji zbog gromova se mora često obnavljati.
 
Manastir Treskavec sada
Manastir Treskavec (poznat i kao Sveta Bogorodica) je makedonski manastir, nalazi se 10 km od Prilepa pod Zlatovrvom. Unutar zidina manastira se nalazi crkva Uspenja Bogorodice. Sa svojom gorskom pozicijom ima lep razgled daleko na okolinu Pelagonije.
Izgrađen je u 12. ili 13. veku, biva često rušen i obnavljan. Manastir je bogat vizantisjkim freskama, takođe ima kuhinju i trpezariju iz 14. veka. U napisu nad zapadnom kapijom je pomenut car Mihailo IX Paleolog, a srpski kralj Stefan Milutin pominje se kao ktitor manastira. Na žalost konaki manastira su izgoreli 2013. godine.
Nakon povratka sa vrha prisustvovaćemo proglašenju u planinskoj trci a zatim polazak za Beograd.
Oprema: primerena vremenskim uslovima
Cena: prevoz i noćenje za planinare 60e, prevoz za takmičare 55e
Hrana iz ranca – preporuka ne nosite puno hrane jer su cene hrane pristupačnije od naših

Prijavu za akciju prosledite sms porukom, meilom ili na sastanku Kluba utorkom od 20 do 21.30h. Prostorije Kluba se nalaze u SC “Olimp” na Zvezdari, ulica Vjekoslava Kovača 11, lokal 2.
Potrebna dokumenta: lična kartabiometrijska  ili pasoš, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2014. godinu. Uz prijavu dostaviti broj lične karte, JMB i broj planinarske knjižice, navesti iz kog kluba dolazite.
Vodič: Milanka Arsić, tel. 064.182.4440, e-mail: milanka.arsic@gmail.com