Makedonija – Kruševo, Zlatovrv 1422m, manastir Treskavec i planinska trka 12. do 14.oktobar 2012.

Polazak za Makedoniju je pomeren za 21.30 zbog planinara koji dolaze iz unutrašnjosti – hvala na razumevanju

Planina Zlatna i vrh Zlatovrv ili Treskavec,  je mala planina u blizini Prilepa. Mala ali veoma atraktivna svojim stenovitim spicevima i svojom pozicijom jer dominira tim delom Prilepskog polja i Pelagonije. Ime Treskavec je zbog brojnih gromova koji pogadjaju vrh koji je jedna konusna hrpa krupnih kamenih blokova – boldera. Na vrhu stoji i gromobran u obliku zlatne jabuke – koji zbog gromova se mora cesto obnavljati.Manastir Treskavec,  (poznat i kao Sveta Bogorodica) je makedonski manastir, nalazi se 10 km od Prilepa pod Zlatovrvom. Unutar zidina manastira se nalazi crkva Uspenja Bogorodice. Sa svojom gorskom pozicijom ima lep razgled daleko na okolinu Pelagonije.
Izgrađen je u 12. ili 13. veku, biva često rušen i obnavljan. Manastir je bogat vizantisjkim freskama, takođe ima kujnu i trpezariju iz 14. veka. U napisu nad zapadnom kapijom je pomenut car Mihailo IX Paleolog, a srpski kralj Stefan Milutin pominje se kao ktitor manastira.

Kruševo , je grad u Zapadnoj Makedoniji, na 1.350 metara nadmorske visine. Grad se pominje u dokumentima od 15. veka. Poznat je po svojoj tradicionalnoj arhitekturi. Avgusta 1903, za vreme Ilindenskog ustanka protiv turske vlasti, ovde je postojala Kruševska republika koja je trajala 10 dana. Ovaj istorijski događaj se slavi kao nacionalni praznik Republike Makedonije. Iz Kruševa je bio i poznati tragično nastradali makedonski pevač Toše Proeski.

Aktivnosti:
Kruševo (Spomen obeležje Toše Proeski), planinska trka link http://kmut.mk/ , uspon na Zlatovrv 1422m

Petak: 12. oktobar 2012.
21.30h Polazak iz Skerlićeve ul. Od Hrama Sv. Save (u slučaju da nema dovoljan broj prijavljenih akcija se ne odlaže ide se redovnom autobuskom linijom)

Subota: 13. oktobar 2012.
Dolazak u Prilep kratko zadržavanje a zatim polazak ka  Kruševu, obilazak Spomen obeležja Toše Proeski i manastira, povratak u Prilep. Iz  Prilepu, vozimo se autobusom do Markovog grada a zatim pešačenje(ranac na ledja) do manastira Treskavec. Dužina staze od Markovog grada do manastira  Treskavec  je oko 8km. Noćenje u manastiru, sobe višekrevetne, nije potrebna vreća za spavanje.

Nedelja: 14. oktobar 2012.
Uspon na Zlatovrv (1422m), sa vrha se pruža fantastičan pogled na Pelagoniju i manastir Treskavec. Povratak u manastir , učešće na planinskoj trci po želji. Nakon ručka polazak ka Prilepu.

Polazak iz Prilepa za Beograd oko 17h.

p.s. ZA PLANINSKU TRKU PRIJAVITE SE PREKO LINKA  http://kmut.mk/

Oprema:  kabanica, planinarske cipele ili bolje patike, štapovi, gamašne u slučaju kiše, kapa, rukavice.

Cena: prevoz, smeštaj i tri obroka: (ishranu obezbedjuje organizator u manastiru)  55 E. Uplata  akontacija za akciju 30e do 09. oktobra 2012., dogovor sa vodičem.

Prijave za akciju posaljite sms porukom, meilom ili na sastanku Kluba utorkom od 20 do 22h u Sportskom centru „Olimp“ na Zvezdari gde se nalaze prostorije Kluba.

Uz prijavu dostavite broj lične karte nove ili pasoša kao, broj planinarske knjižice i naziv kluba iz koga dolazite.

Vodič: Milanka Arsić, tel. +381.64.182.4440, e-mail: milanka.arsic@gmail.com