KUČKE PLANINE (Surdup, Štitan i Pasjak) – KOMOVI (Vasojevićki i Kučki kom) – 8 do 10.9.2017

Bukumirsko-jezero-kucka-krajina-crna-gora
Područje pod nazivom Kučka krajina ili Žijovo smešteno je uz granicu sa Albanijom, severoistočno od Podgorice i predstavlja jedan od manje poznatih, skoro netaknutih, dragulja crnogorskih Dinarida. Kučka krajina je prostrana kraška visoravan sa koje se uzdižu grupe planinskih venaca, pojedinačni vrhovi i planine. Stanište je brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Duž zapadne strane Kučke krajine reke Morača i Mala Rijeka i put Podgorica – Lijeva Rijeka – Veruša čine obod područja Kučke Krajine. Reka Cijevna i prostrana dolina Zete čine južnu i jugozapadnu granicu Kučke krajine.
bukumirsko
Kučke planine – Žijovo ukrašavaju dva prekrasna i živopisna planinska jezera – Bukumirsko i Rikavačko jezero. Bukumirsko jezero se nalazi u središtu planinskog grebena i svojim odrazom doprinosi jedinstvenoj i prepoznatljivoj lepoti Kučke Krajine. Predstavlja mesto čudesne lepote i istorije prepune legendi. Bukumirsko jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 1448 metara, a njegova najveća dubina iznosi 16,8 metara. Bukumirsko jezero se napaja kišnicom, otapanjem snega sa planinskih vrhova i povremeno sa izvora Ivanović katuna. Oko 15% obale Bukumirskoj jezera obuhvata bujna vegetacija. Prekrasna panorama Bukumirskog jezera, iznad koga dominiraju vrhovi Pasjak, Štitan, Velji Vrh i Surdup predstavlja svakako jedan od najlepših planinskih pejsaža Crne Gore.

PROGRAM AKCIJE:

Petak 8. septembar 
21:00 h   Polazak iz Skerlićeve ulici, od Hrama Svegog Save.

Subota 9. septembar
Dolazak na Bukumirsko jezero u ranim jutarnjim satima. Uspon na Štitan (2184mnv), Surdup (2147mnv.) i Pasjak (2025mnv).

  unnamed-2-300x225DSCN9843-300x225

Nakon završenog uspona, odlazak na Kučke komove – do smeštaja Štavna, smeštaj i noćenje u eko katunima.

stavna-katuni

Nedelja: 10. septemar

Planina Komovi se prostire u istočnoj Crnoj Gori između reka Lim, Tara, i Drača i okružena je planinama Prokletije, Planinica i Bjelasica. Biljni svet je veoma raznovrstan i bogat zahvaljujući čemu je ovaj planinski masiv uvršten u potencijalna IPA (IPA – Important plant aeras) područja Crne Gore.  Goli vrhovi Komova su surove planinske pustinje uokvireni cirkovica i sa njihovih oboda se spuštaju točila i sipari kao posledice izražene erozije.

komovi-panorama

Na njoj se ističu tri visoka, moćna vrha koja grade celinu Komova:  Kučki Kom (2487 m); Ljevorečki Kom (2453 m) i Vasojevićki Kom (2460 m). Između Kučkog i Vasojevićkog koma nalazi se Međukomlje, prostrana udolina, u kojoj je smešten lednik.
Ustajanje u ranim jutarnjim satima. Polazak na uspon.
Grupa A: uspon na Vasojevićki kom, predvidjen je za planinare sa manjom fizičkom kondicijom.

kom-vasojevicki1
Grupa B: uspon na Kučki kom

kucki-kom1

Odeća i obuća:  primerena vremenskim uslovima i boravku na planini, kabanica, cipele za planinarenje (gojzerice).
Ostalo:  zaštita od sunca (šešri, naočare, krema), prva pomoć, štapovi za hodanje i čeona lampa.
Cena:  prevoz, noćenje i osiguranje 55 eura + 400 dinara za osiguranje, akontacija  20 eura uz prijavu.
Prijave za akciju putem telefona, mailom ili lično na sastanku utorkom  u prostorijama Kluba. Uz prijavu dostaviti broj pasoša ili lične karte, JMBG, broj planinarske knjižice (obavezno plaćena članarina za 2017 godinu)  U prijavi navesti iz kojeg kluba/društva dolazite.
Vodiči:
Milanka Arsić, + t
el. 381 64 182 4440;  e-mail: milanka.arsic@gmail.com
Vuk Tubić, +381 64 122 3201; e-mail: tubicvuk@yahoo.com