Kučke planine (Surdup 2184 m, Štitan 2172m i Pasjak 2051m) – 9 do 11.08.2013.

Sjeveroistočno od Podgorice proteže se skupina planina pod zajedničkim nazivom Kučke planine. Kučke planine se spajaju i pretaču u Prokletije, ograničene sa istoka i jugoistoka rijekom Cijevnom i državnom granicom prema Albaniji, sa jugozapada Ćemovskim poljem, sa zapada rijekom Morače, sa sjevera i sjeveroistoka Malom rijekom i dolinom Veruše. Reljef je bogat kraškim oblicima. Najviši vrh je Surdup, 2184 mnv. Ima 14 vrhova preko 2000 metara. U ovom masivu nalaze i 2 planinska jezera: Bukumirsko i Rikavačko jezero.

Bukumirsko-jezero-kucka-krajina-crna-gora

Pogled na Pasjak sa Bukumirskog jezera, 1443m nv 

Jezero je dobilo ime po Bukumirima, koji su živjeli kao nomadi. U jezeru je postojao zmaj koji se ponekad pojavljivao na bijelom konju, a iznad jezera je stijena na kojoj su Bukumiri ložili vatru. Kada bi stijenu doveli do usijanja, bacali su je na valove. Od toga bi jezero proključalo ,a iz njega izlazio vitez koji je proklinjao Bukumire: “Da bogda od vas ne ostalo traga koliko od šarenijeh konja”. Tada je nastao pokolj Bukumira i oni su se istražili. Nadomak jezera i dalje stoji kamenje koje podsjeća na legendu o Bukumirima. (Dubravka Pešić, “Skrivena ljepota Prokletija”)

 

PROGRAM AKCIJE:

Petak: 09.08. 2013. 
22.00 h     Polazak iz Beograda, Skerlićeve ulica iza Hrama Sv. Save.  Noćno putovanje Ibarskom magistralom  do Kolašina

Subota: 10.08.2013.
Dolazak na odredište u ranim jutarnjim časovima. Podizanje kampa, doručak, prepakivanje i polazak na planinarsku turu. Cjelodnevna planinarska tura do vrhova:  Štitan 2172m nv  i  Surdup  2184m nv. Povratak u kamp, odomor i kupanje u Bukumirskom jezeru. Navečer druženje uz vatru.

Nedelja: 11.08.2013.
Ustajanje, priprema i polazak na planinarsku turu na vrh Pasjak 2051m nv. Zanimljiv uspon eksponiranom grebenskom stazom, sa vrha se pruža predivan pogled na okolinu.

Povratak u kamp, pakovanje i polazak za Beograd. Dolazak u Beograd u ranim jutarnjim časovima.

Potrebna oprema: Oprema za boravak u kampu,  šator, podloška za spavanje, vreća za spavanje, pribor za jelo i primus

Odeća i obuća:  primerena vremenskim uslovima i boravku na planini, vjetrovka (kabanica), cipele za planinarenje (gojzerice).
Ostalo:  zaštita od sunca (šešri, naočare, krema), p rva pomoć, štapovi za hodanje i čeona lampa.

Cijena akcije:  35 eura;   minibus 15 putnika,  50 eura;   kombi  7 putnika, akontacija  15 eura uz prijavu

Prijave za akciju putem telefona, mailom ili lično na sastanku utorkom  u prostorijama Kluba. Uz prijavu dostaviti broj pasoša ili lične karte, JMBG i adresu stanovanja, broj planinarske knjižice (obavezno plaćena članarina za 2013 godinu)  U prijavi navesti iz kojeg kluba/društva dolazite.

Napomena:

Vodič zadržava pravo otkazivanja akcije u slučaju nedovoljno prijavljenih učesnika ili nepovoljnih meteoroloških  uslova za sprovođenje akcije.  Vodič zadržava pravo izmene programa akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti koje direktno utiču na održavanje iste.  U slučaju otkazivanja prijave za akciju akontacija se ne vraća, naći zamjenu.

Planinari koji se prijavljuju za akciju moraju biti u dobroj psihofizičkoj kondiciji.

Vodič: Damir Lukšić   tel. +381.64.152.1847  e-mail: damjani79@gmail.com