KRILAŠ I JEŽEVAC – 14. 3. 2021.

PSK Balkan vas vodi na Homoljske planine, na vrhove Krilaš i Ježevac.

Homoljske planine pripadaju grupi karpatsko-balkanskih planina. Prostiru se pravcem istok-zapad u živopisnim predelima istočne Srbije. Bogate su vodom, rečicama i vodopadima, sa brojnim pećinama obilno ukrašenim pećinskim nakitom, a posebnu draž daju drevne legende i mitovi, kao i neobični običaji koji i dalje žive. Dobro su očuvana obeležja stare kulture, zanata i tradicionalne arhitekture. Niži delovi obrasli su hrastovom i bukovom šumom, a na višim delovima su pašnjaci i  livade, bačije i katuni, gde pasu stada ovaca od čijeg mleka se pravi čuveni homoljski sir.

Homoljske planine (foto: Zoran Živanović)

 
PROGRAM AKCIJE:
– polazak u 6.30 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
grupa A:
– dolazak u selo Ćovdin i priprema za pešačenje
– uspon makadamskim putem ka vrhu Krilaš (670 m)
– silazak sa Krilaša šumskim putevima nakon čega sledi uspon kamenitom grebenskom stazom ka vrhu Ježevac (675 m)
– silazak sa vrha i završetak pešačenja
* dužina staze je 18 – 20 km, a ukupan uspon je oko 600 m
grupa B:
– dolazak u Gornjačku klisuru i priprema za pešačenje
– uspon šumskom stazom, a potom grebenom ka vrhu Ježevac (675 m)
– pauza za odmor, fotografisanje i uživanje u pogledu sa vrha
– silazak do manastira Gornjak istom stazom
– povratak za Beograd
* dužina staze je do 10 km, a ukupan uspon je oko 500 m
 

Uspon na Ježevac (izvor: gornjak.org.rs)

 
OPREMA: standardna planinarska, topla, prilagođena vremenskim prilikama (poneti kabanicu, gamašne, rukavice, kapu, prvu pomoć)
HRANA I VODA: iz ranca
TROŠKOVI: 1400 dinara (akontacija za akciju je 1000 dinara i plaća se prilikom prijave); instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Branislav Krstić; broj telefona: +381 65 888 16 06; imejl adresa: branislav.krstic@hotmail.com