Koturaljka do Obedske bare

P4210124
 
21.aprila 2014. izvezli smo prvu ovogodišnju organizovanu ciklo turu.
Iako smo se nadali da će nas biti vise, prethodnog dana je vožnju otkazalo 8 drugara, iz razloga ovih i onih.
 
 
U ponedeljak ujutro oko 7h, kod Stounhendža na Adi, našlo se nas petoro najželjnijih pedaliranja. Nakon prethodnih kišnih dana, jutro je osvanulo sunčano te je obećavalo dobro druženje i solidnu kilometražu.
Vozili smo ostružničkim drumom a zatim smo se preko ostružničkog mosta prebacili na levu obalu Save. Nastavili smo pored Konjičkog Kluba Stremen kroz sela Jakovo i Boljevce do Bojčinske šume. Obzirom da je danas praznik, nema mnogo vozila na putu, pa je zadovoljstvo voziti.

P4210134
Bojčinska šuma je idealno mesto za šetnju, vožnju bicikla ili lov. Od maja do septembra u Bojčinskoj šumi, svake subote i nedelje održavaju se koncerti i pozorišne predstave na bini na otvorenom i svi sadržaji su besplatni.

Nakon Bojčinske šume i sela Progar obišli smo Kupinovo.
Kupinovo je najjužnije selo u Sremu, pripada Opštini Pećinci i ima interesantnu turističku ponudu. Ime je dobilo po srednjovekovnom utvrđenju Kupinik. Za istoriju srpske države vezuje se početkom 15.veka, kada ga je despot Stefan Lazarević dobio od Mađara. Nasleđuje ga Đurađ Brankovići do konačne propasti Despotovine i razaranja samog Kupinika nalazi se u rukama porodice Branković. Nevelikih dimenzija, ali izuzetnog strateškog položaja, odolevao je Turcima sve do 1521.godine, kada ga osvajaju i razaraju. Sada su vidljivi temelji i ostaci zidina koje smo obišli.
Nedaleko od ostataka Kupinika, obišli smo Crkvu Sv.Luke, najstariju Pravoslavnu Crkvu u celoj Vojvodini. Sazidao ju je polovinom 15.veka Despot Đurađ Branković. Proživela je sudbinu Kupinika, deleći dobro i zlo sa svojim vernicima. Sada je obnovljena i otvorena za vernike.

P4210152
Crkva Sv.Luke sa okolnom Etno kućom porodice Putnik (s kraja 18.veka) i susednih 9 kuća čine Etno kompleks Kupinova. Ovde se nalazi i osmatračnica sa koje se mogu posmatrati brojne ptice koje naseljavaju Obedsku baru. Imali smo prilike da vidimo sive i bele čaplje, kao i nekoliko roda koje su svoja gnezda svile na krovovima i dimnjacima. U Etno selu upoznali smo odlične kustose Ljubicu i Peru, od kojih smo saznali sve ove informacije o Kupinovu i okolini. Svratili smo i do Save koja je odavde udaljena oko 1 km. Ovde se nalazi i splav-restoran koji nas je mamio da sednemo ali odolesmo, te nastavismo pedalanje ka Obedskoj Bari koja je udaljena oko 7 km.

P4210172
Specijalni rezervat prirode Obedska bara, prostire se u obliku luka između sela Obrež i Kupinovo. Njenim potkovičastim koritom dužine 14 km, nekada je tekla reka Sava, a kada ga je napustila, ostavila je meandre. Ovaj čuveni barsko-močvarni kompleks sačinjava splet mrtvaja, bara, ostrvaca, stoletnih šuma hrasta lužnjaka. Posebnu vrednost mu daju kolonije ptica močvarica.
Poslednji put smo bili u Obedskoj Bari pre nekoliko godina i mogu da kažem da smo prijatno iznenađeni koliko je u međuvremenu lepo sređeno kao izletničko mesto. Brojne su uređene staze posute šljunkom, travnate površine, stolovi i klupice kao i mesta za pecanje.

P4210177

Iznajmili smo čamac i veslali na smenu kroz kanale i meandre bare, između lokvanja, barskih zmija i ptica. Da ne treba pedalati natrag, zadržali bi se mnogo duže jer ovde vlada divan mir. Selo Kupinovo i Obedsku baru, zbog blizine Beograda i dostupnosti preporučio bih svakom za jednodnevni izlet kolima a naravno, bolje bajsom.

U povratku, tek da bude interesantnije, nismo se vraćali istim putem, već smo nastavili za Ašanju a zatim preko Petrovčića i Bečmena do Surčina i nazad na savski kej.

Umesto planiranih 100 km, ovu Južno-sremsku turu produžili smo na 120 km taman da potrošimo silne kalorije od Vaskršnje trpeze… i tako, do sledećeg druženja i pedalanja….:)

Sledeće pedaliranje do Kosmaja je zakazano za 1. jun 2014

Izveštaj i fotografije: Vuk i Vojin Tubić