KORAKOM DO ZDRAVLJA – Ram – Gorica (262 m) 11.6.2017.

KORAKOM DO ZDRAVLJA – Ram – Gorica (262 m)

 PSK Balkan organizuje pešačku akciju u Ramsko podunavlje, za svoje najmlađe članove, i zainteresovane planinare,Pogled sa Gorice

Za naše najmlađe članove, PODMLADAK PSK Balkan, organizujemo jednodnevnu planinarsku akciju u prelepom ambijentu Ramskog Podunavlja sa usponom na brdo Gorica sa kog se pruža fantastičan pogled na Dunav, Karpate, Deliblatsku peščaru i još puno toga.


Tvrđava Ram
 

Ram je naselje u opštini Veliko Gradište u Braničevskom okrugu koje ima oko 250 stanovnika. Nalazi se na desnoj obali Dunava naspram ušća reke Nere i Kanala DTD u Dunav. Naselje se razvilo oko Ramske tvrđave koja se nalazi na litici iznad Dunava. Ramska tvrđava je nastala u 12. veku i pod zaštitom je države. Na brdu iznad naselja pronađeno je keltsko svetilište staro oko 3000 godina, a u blizini su i ostaci Lederate, rimskog utvrđenja iz prvog veka nove ere. Nedaleko od Rama nalazi se Ramsko-zatonjska peščara i Srebrno jezero koje je formirano u nekadašnjem rukavcu Dunava.


 

Ramsko-zatonjska peščara

Ramsko-zatonjska peščara prostire se na desnoj obali Dunava između naselja Ram i Zatonje. Male je površine i manje poznata od Deliblatske peščare, najveće kontinentalne peščare u Evropi, u čijoj se blizini nalazi. Formirana je nanosima Dunava u podnožju brda Gorica i obrasla je vegetacijom. Ne postoje pouzdani podaci o dimenzijama peščare.


PROGRAM AKCIJE:

nedelja, 11. jun 2017.
– polаzаk sa Studentskog Trga u 7.00 čаsovа
– vožnja preko Požarevca i Kostolca do Rama
– pešačenje od Rama do vrha brda Gorica (262 m n. v.) i dalje do sela Zatonje gde se nalazi Ramsko-zatonjska peščara
– povratak obalom Dunava do Rama i Ramske tvrđave
– očekivano vreme dolaska u Beograd je do 20.00 časova
Dužina staze je 10 – 12 km.


Cena prevoza je 1200 dinara.
Oprema: cipele, zaštita od kiše, sunca i vetra; obavezno poneti rezernu obuću, čarape, donji deo trenerke i majicu (rezervna odeća i obuća ostaje u autobusu).
Hrana i voda: iz ranca (sendviči, grickalice…); obavezno poneti 2 litre vode
Prijava za akciju sms porukom, telefonom, imejlom ili na sastancima kluba. Stastanci Kluba se održavaju utorkom od 19 do 21:30h u Sportskom centru Olimp na Zvezdari, ul. Vjekoslava Kovača 11, lokal 2. Uz prijavu dostaviti ime i prezime, broj planinarske knjižice i lične karte.
Kontakt: Milanka Arsić, tel. +381 64 182 4440; imejl: milanka.arsic@gmail.com
*sve slike na ovoj stranici su preuzete sa Google Earth-a (zahvalnost dugujemo autorima)