Zimski uspon – Komovi (Vasojevićki kom 2461m)

2.Družina od 9 planinara u petak 21.03.2014. krenula je ka Crnoj Gori sa ide-jom da napravi uspon u zimskim uslovima na Vasojevićki kom, visok 2461m 

Planina Komovi se prostire u istočnoj Crnoj Gori između reka Lim, Tara i Drčka i okružena je planinama Prokletije, Planinica i Bjelasica.
Goli vrhovi Komova su surove planinske pustinje uokvireni cirkovima i sa njihovih oboda se spuštaju točila i sipari kao posledice izražene erozije
Na njoj se ističu tri visoka, moćna vrha koja grade celinu Komova: Kučki Kom (2487 m), Ljevorečki Kom (2453 m),Vasojevićki Kom (2460 m).
Između Kučkog i Vasojevićkog koma nalazi se Međukomlje, prostrana udolina, u kojoj je smešten lednik.


Subota, 22.03.2014. 
U ranim jutarnjim časovima stigli smo do Eko katuna na Štavni. Nakon smještanja u objekte usledila je pauza i odmor do zakazanaog polaska na uspon u 9h. Dok je družina spavala vodič je imao vremena da osmotri uslove za uspon i uživa u jutru na planini.

4

U dogovoreno vrijeme smo krenuli na uspon „zimskom“ stazom preko grebena. Snijeg je bio promjenjliv, na određenim mjestima je bio mekan dok je bilo i tvrdih dionica sa ledom. Meteo uslovi nisu obećavali sjajnu situaciju zbog velike temperature zraka ali sa visinom se osjećao vjetar koji je rashlađivao nas i snijeg. 

5
Uspon je bio strmom padinom nagiba od 35-50 stepeni. Planinari opremljeni potrebnom opremom nisu imali problema u savlađivanju uspona.

7
9

10
Nakon 3h i 40 minuta smo izbili na vrh Vasojevića koma. Na vrhu su neizostavni rituali; slikanje, pečatiranje knjizica i upis u svesku prođoše kroz 30-o minutnu pauzu i dođe vrijeme da krenemo nazad.

12
Za silazak smo odlučili da ne idemo stazom kojom smo peli već idemo drugim putem. Spuštamo se padinom prema istoku. Snijega ima malo pa se borimo sa siparom i strmom travom.  Dalje nas staza vodi oko masiva kroz šumu gdje nakon pređenih 7 km izbijamo na plato Štavne.

14

Kružna šetnja nije bila nimalo laka, prilikom kretanja propadalo se kroz raskvašeni snijeg. Oko 19h stigli smo do katuna u kojima smo bili smješteni.

16
17
Odličan smještaj sa neograničenom količinom ogrevnog materijala nas je raskravio i opustio. Domaćin nam je po prigodnim cijenama spremio obilatu veceru, nakon koje smo se razišli na zasluženi odmor.

Nedelja: 23.03.2014.
Plan za nedeljni dan je da pokušamo uspon na Kučki kom, najviši u masivu sa visinom od 2481m. Meteo uslovi opet nisu pogodni. Oblaci noseni južnim vjetrom su okupirali vrhove i zaklonili vidik a osim toga i topla vazdušna fronta je oslabila snežni pokrivač. Laviništa nam ne dozvoljavaju da idemo ljetnjom stazom ka Kučkom komu, već moramo da se spuštamo u šumu kako bi izbjegli ovu opasnost što nam u mnogome produžava pristup pod vrh.

Vođa akcije odlučuje da se uspon otkaže i ostavi za drugi put. Plan akcije je ispunjen ovo je trebao biti bonus ali se nije dao. Neće planina niđe tu je I dogodine.

Za Beograd smo krenuli oko 11h, pravili smo nezaobilaznu pauzu u Novom Pazaru, neko ćevape a neko mantije. Napravili smo usputnu pauzu za obilazak srednjovjekovne tvrđave Maglič, koja se nalazi u blizini Kraljeva.

U Beograd smo stigli u večernjim časovima sto je ostavilo mjesta za odmor i pripremu za radnu nedjelju.

Izveštaj:  Damir Lukšić, vodič
Fotografije: Vaso Stokić, pomoćnik vodiča