KOMOVI – 10. do 12. 9. 2021.

Planinarsko sportski klub Balkan organizuje uspon na Komove!

Planina Komovi je jedna od tri najimpresivnija planinska masiva Crne Gore i Dinarskog planinskog sistema. Planinski masiv Komova, dug 40 km i širok 30 km je sa svih strana pokriven prostranim visoravnima, prosečne nadmorske visine od 1900 metara – Štavna i Ljuban na severu, Rogam na zapadu, Crne na jugu i Varda na istoku. Najviši vrhovi Komova su planine ujedinjene pod imenom Komovi – Kučki Kom (2487 m), Ljevorečki Kom (2469 m, severni vrh Kučkog Koma) i Vasojevički Kom (2460 m).
kucki i ljevorecki kom
 
PROGRAM AKCIJE:
petak, 10. septembar
– polazak u 22:00 h iz Skerlićeve ulice u Beogradu
 
subota, 11. septembar
07:00 Dolazak na Komove do eko katuna Štavna, smeštaj u katunima
08:00 Polazak na uspon na Ljevorečki Kom (2469 m)
Polazimo od Štavne ka Ljubanu. Penjemo se pašnjacima sa zapada ka vrhu.  Nakon ulaska u stenoviti deo, skrećemo desno,  poslednjih 70-80 m penje se kroz krušljive stene.
Povratak sa vrha istom stazom do Eko Katuna Štavna
Noćenje.
*Dužina staze oko 15 km, a ukupan uspon oko 1150 m.
 

 
nedelja, 12. septembar

07:00 Ustajanje
08:00 Polazak na uspon na Kučki kom (2487 m)
Od Eko katuna staza nas vodi ispod Vasojevićkog koma do Međukomlja; Međukomljem nastavljamo do prevoja Sedlo odakle kreće završni uspon na Kučki kom. U poslednjem delu uspona prolazimo kroz kuloar, izlazimo na greben i grebenom pešačimo do vrha. Povratak sa vrha istom stazom do Eko Katuna Štavna.
Povratak za Beograd.
*Dužina staze oko 18 km, a ukupan uspon oko 800 m.
 

 
OPREMA: planinarska, visokogorska prilagođena vremenskim uslovima; preporuka – poneti planinarske štapove, jaknu za vetar, polar, zaštitu od sunca i kabanicu.
TEHNIČKA OPREMA: Šlem
ISHRANA: iz ranca; u okviru Eko-katuna nalazi se restoran u kojem možete poručiti hranu
TROŠKOVI: 55 evra (prevoz autobusom, noćenje i osiguranje); akontacija za akciju je 35 evra i plaća se prilikom prijave (instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE)

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša, datum rođenja, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član

VODIČ: Strahinja Marjanović; broj telefona: +381 64 312 01 41; imejl adresa: strahinjaplaninar@gmail.com