KAJMAKČALAN, PELISTER I GALIČICA – 5. do 9. 4. 2018.

 

PSK Balkan za vreme uskršnjih praznika organizuje odlazak na Ohrid i uspon na tri atraktivne planine!

Pridružite nam se i uživajte u lepotama Pelistera (2601 m), Kajmakčalana (2523 m), Galičice (2450 m), Ohrida i Svetog Nauma!

PROGRAM AKCIJE
četvrtak, 5. april 2018.
22.00 časova – polazak iz Skerlićeve ulice u Beogradu
petak, 6. april 2018.
U ranim jutarnjim satima dolazak u Nacionalni park „Kopanke“ podno Pelistera  odakle ćemo izvršiti uspon na vrh Pelister (2601 m) na planini Baba. Uspon na Pelister nije tehnički zahtevan.
Grupa A: Priprema za uspon. Uspon od Kopanki do vrha Pelistera i povratak traje oko 9 sati.
Grupa B: Učesnici akcije koji nisu fizički spremni ili nisu zainteresovani za uspon posetiće grad Bitolj i njegove znamenitosti.
Po povratku sa Pelistera grupe se spajaju, noćenje na Kopankama u hotelu Molika u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama (u cenu uračunata večera i doručak).
 
Baba je planina u jugozapadnom delu Republike Makedonije koja se nalazi u blizini grada Bitolja.  Često se naziva i Pelister, iako je to samo ime njenog najvišeg vrha. Po površini na kojoj se prostire (436 km²) ona je trinaesta, a po visini (Pelister, 2.601 m) treća planina u Republici Makedoniji. Godine 1948. zbog prirodnih lepota, istorijskog i naučnog značaja planine, jedan njen deo sa površinom od 12 500 hektara, je proglašen za „nacionalni park Pelister”. Na planini postoje 24 vrha viša od 2000 m n.v.


subota, 7. april 2018.
Nakon doručka vozimo se prema grčkoj granici, nastavljamo vožnju do ski centa Voros podno Kajmakčalana. Od parkinga do vrha Kajmakčalan dužina pešačenja je 4 km i uspon oko 500 m. Izlazak na vrh fotografisanje i povratak istom stazom.
 

Kajmakčalan je najviši vrh planine Nidže sa 2 521 m n. v. Sačinjen je od gnajsa i granita, a poznat je kao poprište najžešćih borbi na Solunskom frontu tokom Prvog svetskog rata 1918. godine. Na njemu je podignuta spomen kapela gde se nalazi i urna u kojoj je (bilo) sahranjeno srce doktora Arčibalda Rajsa. Uz crkvu stoji i kosturnica u kojoj se nalaze ostaci palih boraca.


Nakon silaska sa planine vozimo se ka Ohridu. Očekivano vreme dolaska u Ohrid je oko 19 časova. Noćenje u privatnom smeštaju u naselju Rača. Sobe su sa dva, tri i četiri kreveta, a svaka soba ima sopstveno kupatilo.
nedelja, 8. april 2018.
Nakon doručka sledi obilazak Ohrida.
U večernjim satim sledi zajednička večera u hotelu koji su nam preporuči domaćini.
 
Ohrid – grad na severoistočnoj obali Ohridskog jezera, u jugozapadnom delu Makedonije, biser srednjovekovne umetnosti i prirodnih lepota, jedno je od 24 lokacije na zemaljskoj kugli koje se sa pravom našlo na UNESCO-voj svetskoj listi istovremene prirodne i kulturno istorijske baštine. Prirodne lepote Ohridskog područja su 1979. godine uvrštene u ovu listu, a godinu dana kasnije njoj je pridodata i kulturna riznica.

Ovaj grad spomenik u kome ima tačno onoliko pravoslavnih crkava koliko ima dana u kalendarskoj godini, grad u kome kao u nekom vremeplovu možete za čas proputovati kroz vekove i osetiti dah minulih vremena, grad gde je osnovana prva srpska eparhija i koji je uprkos burne prošlosti uspeo je da ostane svetionik pravoslavlja.
Svoj antički naziv Ohrid je opravdao krajem devetog veka kada je postao središte širenja pismenosti i hrisčanstva medu Slovenima koje su tada započeli u Ohridu verni učenici Svetog Ćirila i Metodija, Sv. Naum, prvi slovenski monah i Sveti Kliment prvi slovenski episkop. Oni su tada i osnovali prvi Sveslavenski univerzitet i postavili kamen temeljac za širenje prosvetiteljstva, tako da se sa razlogom može reci da Ohrid predstavlja kolevku civilizacije Južnih Slovena.

Crkva Svetog Klimenta-bogorodice Privlepte, sagrađena je krajem XIII veka i posvećena je Svetoj Bogorodici Privlepti. Ona se nalazi u starom delu grada blizu gornje kapije i jedna je od najlepših i najstarijih crkvi Ohrida. U vreme Otomanske vladavine zbog pretvaranja crkve Svete Sofije u džamiju, crkva postaje središte Ohridske arhiepiskopije, a posle uništenja Klimentove crkve Svetog Pantelejmona mosti Svetog Klimenta prenose se u ovu crkvu i ona dobija svoj današnji naziv Crkva Svetog Klimenta. Iako su mosti Svetog Klimenta 2002 ponovo vraćene u njeno prvobitno prebivalište, naziv crkve – Crkva Svetog Klimenta ostao je do danas.

Manastir Svetog Klimenta od Svetog Pentelejmona na Plaosniku– čija je restauracija još uvek u toku nalazi se u Ohridskom starom gradu i podignut je na mestu poznatom pod nazivom Plaosnik, sto na staroslovenskom znaci ravno mesto na brdu. Zbog nekadašnje džamije mesto na kome se nalazi crkva poznato je pod nazivom ”imaret”. Crkvu je podigao 893. godine Sveti Kliment, zaštitnik Ohrida i čitave Makedonije, i posvetio je Svetom Pantelejmonu-lekaru iscelitelju. On je tu osnovao prvi Slovenski Univerzitet i Ohridsku Literarnu Školu i obrazovao vise od 3500 učenika koji su proširili slovensku reč i nastavili njegov rad. Sveti Kliment je u njoj sahranjen 916. godine. Za vreme otomanske vladavine, u XV veku crkva je pretvorena u džamiju “Sultan Mohamed” (imaret) a mosti Svetog Klimenta su prenesene u crkvu Bogorodice Privlepte – današnju crkvu Svetog Klimenta gde su ostale do 2002. godine U leto te godine crkva Svetog Klimenta je ponovo izgrađena i mosti Svetog Klimenta se vraćaju i njeno prvobitno prebivalište. Zbog islamizacije crkve i vekovnog neodržavanja mnoge originalne freske su propale.

Crkva Svetog Jovana Bogoslova je mala i pitoreskna crkva kod ribarskog sela Kaneo u neposrednoj blizini grada Ohrida, na steni iznad Ohridskog jezera.
Crkva je posvećena Svetom Jovanu Bogoslovu. Sagrađena je krajem 13. veka. Stefan Dušan u vreme kada je bio kralj, je oko 1337. godine metoh crkve Svetog Jovana Bogoslova „s lovištem“ poklonio manastiru Treskavac u Prilepu. Stefan Dušan je ovo potvrdio poveljom od 1342. do 1345. godine.
Tačan datum izgradnje crkve nije poznat, ali dokumenti sa pojedinostima o crkvenoj imovini sugerišu da je sagrađena pre 1447. godine. Arheolozi veruju da je crkva izgrađena nešto pre uspona Osmanskog carstva verovatno u 13. veku. Radovi na restauraciji crkve 1964.. godine doveli su do otkrića freske u kupoli crkve.


ponedeljak, 9. april 2018.
Ustajanje, doručak, a zatim polazak ka Galičici i Svetom Naumu.
Grupa A:  Uspon na Galičicu, vrh Magaro 2254 m, a u povratku obilazak Svetog Nauma.
Grupa B:   Razgledanje Svetog Nauma ili ostaje u Ohridu, po izboru učesnika akcije.
Nakon obilaska Svetog Nauma polazak za Beograd.
 
Planina Galičica je duga 35 kilometara, položena u pravcu sjever – jug. Na teritoriju Albanije spaja se sa planinom Suva gora. Najviši vrhovi planine su; Magaro (2 254 m.), Lako Signop (1 984 m.) i Goga (1 737 m.), sa vrha mogu se videti obadva jezera. Galičica je kraška planina, i zbog poroznosti svog terena, siromašna vodama. Ali zbog toga i vode iz Prespanskog jezera, daju vode Ohridskom jezeru, 50% izvora kod Sv. Nauma dobija vodu ponornicama iz Prespanskog jezera.

Manastir Sv.Naum izgradjen je na steni iznad jezera ,odakle se pruža nezaboravni pogled na Ohridsko jezero i okolne planine. Prvobitni manastir Sv.Arhandjela Mihaila izgradio je 900. godina na ovome mestu kao svoju zadužbinu slovenski prosvetitelj Naum Ohridski, učenik braće Ćirila i Metodija i savremenik i saradnik Klimenta Ohridskog. Naum je ovde 910.godine i sahranjen. Prvobitna crkva je srušena za vreme Turaka.Arheološkim iskopavanjima i proučavanjem Naumovog mana-stira utvrđeno je da  je na temeljima prve crkve, u periodu između XVI i XVII veka izgrađena današnja crkva, koja je dogradjivana u četiri faze. Najpre je podignut naos u obliku krsta potom je izgrađena kapelica iznad grobnice Nauma. Priprata sa južnom prostorijom je nastala još kasnije,a trem je izgradjen u našem veku.


Oprema: topla, primerena vremenskim uslovima, obavezne planinarske cipele, kapa i rukavice.
Cena: prevoz, tri noćenja sa doručkom, večera na Kopankama, večera u Ohridu i osiguranje: 130 evra + 840 dinara. Akontacija za akciju u iznosu od 50 evra plaća se do 14. marta 2018.
Prijava: imejlom, telefonom ili na sastancima članova kluba utorkom od 19 do 21 časova. Uz prijavu dostaviti broj pasoša, JMBG i broj planinarske kartice.
Vodiči:
Milanka Arsić, tel. +381 64 182 4440, e-mail: milanka.arsic@gmail.com
Goran Savić, tel. +381 64 224 1275, e-mail: goransavicbre@gmail.com