JAKUPICA I BABUNA – 2. do 4. 4. 2021.

PSK Balkan tradicionalno početkom aprila organizuje uspon na planinu Jakupicu!
Ovo je ujedno pripremna akcija za uspone na Atlas, Elbrus i Island pik, koje ove godine organizuje PSK Balkan.

Jakupica ili Mokra planina ili Mokrenska planina je planina u centralnom delu Republike Makedonije zapadno od Velesa, južno od Skoplja. Leži između Skopske kotline na severu i Bitoljsko-prilepske na jugu, Porečke na zapadu i doline Vardara na istoku. Njen najveći vrh je Solunska Glava ili Mokro (2540 metara nadmorske visine).
U širem smislu Jakupica obuhvata ceo planinski masiv između Treske Vardara i Babune. Ostali veći vrhovi su: Karadžica (2,473 m), Popovo Brdo (2,380 m), Oštro Brdo (2,365 m), Ubava (2,353 m), Oštari Vrh (2,275 m), Dautica (2,178 m) i Šiljegarnik (1.830 m). Planinu presecaju brzi i strmi planinski potoci. Planina je lako dostupna iz glavnog grada Makedonije – Skoplja kao i iz grada Velesa. Na planini se nalaze tragovi ledenog doba u obliku cirkova, valova i morena. Na planini se nalaze i dva glacijalna jezera.

Solunska glava na Jakupici


PROGRAM AKCIJE:
petak, 2. april
– polazak u 23.45 časova iz Skerlićeva ulice u Beogradu
subota, 3. april
– dolazak u Skoplje oko 7.00 časova, pauza
– polazak ka Velesu do sela Nežilovo (698 m n. v.) odakle počinje uspon do planinarskog doma Čeples (1450 m n. v.)
– do planinarskog doma vodi makadamski – šumski put dužine oko 11 km, kojim se moze stići džipom ili traktorom.
Od Nežilova do pl. doma mogu se prevesti veliki rančevi. Do planinarskog doma se može stići i planinarskom stazom,  dužina staze je oko 5 km. Na 1200 m nalazi se izvor reke Babune koji ćemo posetiti ukoliko dozvole vremenski uslovi.

– dolazak u planinarski dom, smeštaj u višekrevetnim sobama. Potrebna je vreća za spavanje.

 

Vodopad na reci Babuni (foto: Milanka Arsić)

 
nedelja, 4. april
– ustajanje u 5.00 časova, priprema za uspon
– polazak na uspon u 5.30 časova od planinarskog doma Čeples (1450 m), staza je markirana
Prvi deo staze je šumovit i strm. Iz šume se izlazi na greben i grebenom produžava do vrha Solunska glava (2540 m). Na vrh Solunska glava može se ispeti letnjom i zimskom stazom. Odluku kojom ćemo se stazom peti doneće vodič na dan uspona.
Na vrhu se nalazi vojni objekat u koji se ne može ući.
Fotografisanje i povratak istom stazom do planinarskog doma. Priprema za povratak u selo Nežilovo, a zatim nastavak putovanja ka Beogradu.
 
05

Vrh Solunska glava

Balkanci na putu ka Solunskoj glavi

 
OPREMA: planinarska za zimske uslove, obavezno poneti cepin i dereze.
ISHRANA:  iz ranca, u domu se loži šporet na drva, možete pripremiti supu, čaj …. U povratku sa planine planiran je ručak u selu Nežilovu ko želi.
TROŠKOVI: 70 evra (prevoz, noćenje i osiguranje); akontacija za akciju je 40 evra i plaća se prilikom prijave (instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE)
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša, datum rođenja, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64  182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com