JAHORINA I VISOČICA – 13. do 15. 4. 2018.

PSK Balkan orgaizuje uspon na Jahorinu (vrh Ogorjelica) i Visočicu (vrh Vito)!
Usput ćemo posetiti Sarajevo!  Pridružite nam se! 🙂

Jahorina je planina u opštini Pale (Republika Srpska, BIH), udaljena od Sarajeva 30 km, a od Pala 15 km. Pripada Dinarskom planinskom sistemu. Najvišu vrh je Ogorjelica, 1916 m n.v. Leti je prekrivena gustom travom, a zimi snegom do 3 m. Alpske discipline skijaši upražnjavaju na 20 km staza vrlo popularnog skijaškog centra.


PROGRAM AKCIJE:

petak,  13. april
Polazak u 23:30 časova iz ulice Skerlićeve u Beogradu.
subota, 14. april
– dolazak na Jahorinu
– uspon na Ogorjelicu
– povratak sa vrha
– vožnja do Sarajeva, obilazak Sarajeva
– vožnja ka Tušilima ispod Visočice, smeštaj u planinarskom domu, noćenje
nedelja, 15. april
Ustajanje, doručak i priprema za uspon. Staza polazi od planinarskog doma i polako se penje livadama i šumom da bi nakon izlaska iz šumskog pojasa ugledali prizore koji nas ne mogu ostaviti  ravnodušnima. Dolazimo na proplanka koji je uvod u veličanstven amfiteatar.
Penjemo se na Subar (1820 m), vraćamo sa vrha i nastavljamo uspon na Vito (1960 m). Nakon odmora i fotografisanja vraćamo se u Tušila.
visocica1
Visočica je prirodna granica između Bosne i Hercegovine. Sa istočne strane od Treskavice odvojena je rekom Ljutom, sa juga i jugozapada rekom Neretvom od Prenja, a sa zapada i severa kanjonom reke Rakitnice od Bjelašnice. Ime je dobila verovatno po mnogobrojnim visokim vrhovima. Visočica je visoravan koja se od severa sa prosečne nadmorske visine od 1400 m blago spušta ka jugu u Bjelimiće, a zatim se dosta strmo obara u dolinu Neretve. Obronci Visočice na severu i zapadu spuštaju se u Rakitnicu okomitim liticama i strminama. Sredinom planine se izdiže greben Ljeljen sa najvišim vrhom Džamija ( 1967 m nv ).
OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama (poneti kabanicu, gamašne, štapove, baterijsku lampu, rezervne čarape)
HRANA I VODA:
– subota iz ranca ili specijalitet u Sarajevu, poneti najmanje 1,5 l vode
– nedelja doručak u planinarskom domu, poneti najmanje 1,5 l vode
CENA: prevoz, noćenje, doručak i osiguranje  50 evra + 410 dinara (akontacija za akciju 30 evra i 410 dinara; ostatak se plaća na dan polaska)
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Milanka Arsić, br. telefona +381 64 182 44 40, imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com