Izveštaj sa 8. kola Treking lige Srbije 2017.

IZVEŠTAJ sa 8. kola Treking lige Srbije 2017. na Rajcu

PSK Balkan najuspešniji klub na 8. kolo Treking lige Srbije!

U nedelju 24. septembra 2017. na planinama Rajac i Suvobor je održano 8. kolo Treking lige Srbije 2017. u organizaciji PSK Pobeda iz Beograda. Na živopisnim predelima ove dve planine učestvovalo je 140 takmičara. PSK Balkan je ostvario odličan rezultat i povećao bodovnu prednost na čelu tabele Treking lige Srbije za 2017. godinu.


Planinarski dom na Rajcu


Rezultati PSK Balkan u 8. kolu Treking lige Srbije 2017.

Na 8. kolu TLS, PSK Balkan je proglašen za najuspešniji klub tj. naši takmičari su ukupno ostvarili najveći broj bodova. Takvu proglašenje nije standardna praksa u TLS već je bilo na inicijativu i u organizaciji domaćina ovog kola PSK Pobeda, naš tim je pored priznanja dobio i pehar.

Danilo OBRADOVIĆU je ponovo za malo izmakla medalja, bio je 4. na velikoj stazi a standardno dobri su bili Dejan TODOROVIĆ i Dragan GRUJIĆ, njih trojica su klubu doneli dodatnih 17 bodova, i učvrstili nas na vodećoj poziciji tabele TLS.

Pored njih učešće je uzelo još 8 takmičara, ukupno 11 od toga 2 nova člana, kojima je ovo bilo premijerno učešće u TLS. Podršku timu pružila je i predsednica kluba Milanka Arsić.Treking tim je još jednim odličnim rezultatom u potpunosti ispunio očekivanja kluba i učvrstio se na 1.mestu Treking lige Srbije za 2017. Ostalo je još da se rutinski privede sezona kraju na poslednjem 9. kolu na obroncima Južnog Kučaja iznad reke Grze.

Bodove u  8. kolu TLS za PSK Balkan, doneli su:

  1. Danilo Obradović
  2. Dejan Todorović
  3. Dragan Grujić
  4. Dušan Marinković
  5. Bojan Balaž

Ravna Gora Treking liga Srbije


 Organizacija i staza na 8. kolu Treking lige Srbije

Predeli kojima prolaze staze su lepi i atraktivni naročito delovi staze koji prolaze kroz šumu. U odnosu na prošlu godinu staza je izmenjena i smanjena je kilometraža po asfaltu, što je za pohvalu, mada ga još ima dosta, ali to je objektivna okolnost na koju organizator teško može da utiče jer je potrebno postići kilometražu za veliku stazu. Trasa prolazi preko vrhova i obronaka Rajca, Suvobora i Ravne Gore, nekoliko sela i zaseoka, pored potoka, preko livada i kroz šumu. Na startu i cilju trke sve je funkcionisalo u najboljem redu, prijem učesnika, organizacija, infrastruktura (toaleti, voda, obrok nakon trke i dr.) Nažalost tu se priča o dobrom delu organizacije završava, a moramo da skrenemo pažnju i na ostale aspekte organizacije 8. kola TLS.


Rajac treking liga Srbije


Što se tiče markacije staze i kontrolnih tačaka, situacija je bila poražavajuća. Na dobrom delu staze ili nije ni bilo markacije ili je bila teško uočljiva. Svakom ko redovno ide na TLS je bilo jasno da organizatori na delovima staze nisu ni postavljali markcije (crveno-bele trake) ove godine već su ostavili od prethodne godine, koje su bile izbledele, iscepane ili ih nije ni bilo. O ekološkom aspektu ostavljanja plastičnih markacija tokom cele godine izlišno je i pisati.

Na kontrolnim tačkama NIJE BILO DOVOLJNO dežurnih ljudi, a i oni koji su bili nisu bili adekvatno pripremljeni za zadatak. Na primer, dežurni na KT 3 nije znao da uputi trkače gde se ide za KT 4 (levo ili desno) što je potpuni nonsens, ništa drugo i nije morao da zna, ali to je MORAO!

KT 5 i KT 6 se nalaze na 1,5 km udaljenosti što je potpuno nepotrebno. Na KT 6 dežurni su čokoladne bananice držali u kutijama koje su se nalazile u torbama, tj. nisu ih ni izneli pred učesnike. Neposredno pre KT 6 su se mnogi takmičari sa srednje i velike staze pogubili i otišli levo uz brdo, što je trasa male staze i time izgubili pozicije i napravili dodatnu kilometražu i uspon.

Stazu nije bilo neophodno planirati tako da se 10 puta prelazi reka. Zanimljivo je jednom – dvaput preći preko potoka ili reke, ali nakon 10 puta mnogima su noge bile mokre, a neke od takmičarki koje su niže rastom su imale ozbiljne poteškoće da preskaču sa kamena na kamen.

KLJUČNA I NAJVEĆA ZAMERKA: na samom početku trke kod KT 1 organizator je postavio samo jednog dežurnog!? Sa vrha Rajca put se račva u dva pravca, pravo i desno. Prošle godine se išlo desno, a ove godine su organizatori promenili stazu da ide pravo, međutim NIKAKVE JASNE SIGNALIZACIJE NIJE BILO (putokaz, nalepnica, zastava, granje, šta god) pa je 30 najboljih trekingaša otišlo u pogrešnom pravcu već na početku. Da stvar bude još gora, potpuno nezainteresovani dežurni na KT 1 je nemo posmatrao kako 30 takmičara ide u pogrešnom pravcu!?

Šta više reći , jasno je da je organizator kola PSK Pobeda iz Beograda imala problem sa organizovanjem volontera koji će raditi na stazi, njenoj pripremi, kontrolnim tačkama i sl. Uglavnom su to bili planinari starije životne dobi. Ostaje nejasno kako klub koji za sebe tvrdi da je najveći klub u Srbiji, nije u stanju da organizuje više ljudi za tako važno takmičenje kakvo je Treking liga Srbije, zvanično takmičenje Planinarskog saveza Srbije, tim pre što je iz banera i dostupnih promo materijala više nego jasno da je postojala i materijlna podrška različitih državnih organa i organizacija.

Verujemo da će ova kritika biti dobronamerno prihvaćena i uticati na bolju organizaciju sledeće godine. Treking liga Srbije je na putu izgradnje imidža i sportskog brenda i ovakvi propusti se ne smeju dešavati.

Što se tiče treking ekipe PSK Balkan, mi se spremamo za poslednje kolo na Grzi i verujemo u osvajanje titule u TLS za 2017. godinu. 🙂

Vidimo se na Grzi !