HOMOLJE – VELIKI VUKAN(825mnv), MALI VUKAN (725 mnv) i BANJA ŽDRELO – 28. 10.2016

Homolje-Veliki i mali Vukan, Ždrelo, Srbija

PSK „Balkan“ vodi vas na jesenju turu po Homolju. Planinarenje atraktivnim predelima, uspon na Mali i Veliki Vukan, uz odmor u banji Ždrelo.


 

Homoljske planine pripadaju grupi karpatsko-balkanskih planina. Prostiru se pravcem istok-zapad u živopisnim predelima istočne Srbije. Bogate su vodom, rečicama i vodopadima, sa brojnim pećinama obilno ukrašenim pećinskim nakitom, a posebnu draž daju drevne legende i mitovi, kao i neobični običaji koji i dalje žive. Dobro su očuvana obeležja stare kulture, zanata i tradicionalne arhitekture.
Prosečna visina homoljskih planina je oko 900mnv, a najviši vrh 962mnv. Niži delovi obrasli su hrastovom i bukovom šumom, a na višim delovima su pašnjaci i  livade, bačije i katuni, gde pasu stada ovaca od čijeg mleka se pravi čuveni homoljski sir.

Veliki Vukan je jedan od najlepših vrhova na homoljskim planinama. Iako nije preterano visok, pogled sa stena Veliog Vukana je nezaboravan, jer obuhvata širinu gustih šuma i retkih sela. Zajedno sa Malim Vukanom i Ježevcem ograničava Gornjačku klisuru, koju je prosekla reka Mlava. Gornjačka klisura, zvana i Kapija Homolja,  je popularana destinacije za sve ljubitelje prirode, bilo da se radi o izletnicima, ili planinarima i alpinistima koji ovde imaju vežbališta.


 
PROGRAM AKCIJE:
Subota: 28. oktobar 2017.
– polazak u 06.30 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
-vožnja do manastira Svete Trojice, poseta manastiru a zatim polazak na pešačenje. Uspon na Mali a zatim na Veliki Vukan.
– Sa  Velikog Vukana spuštamo se ponovo u selo Ždrelo.
*Dužina staze oko 13 km, akcija je pogodna za planinare sa manjom fizičkom kondicijom i početnike.
– nakon završenog pešačenja, vozimo se u Banju Ždrelo, u banji ostajemo 2 do 2.5 sata. Ko želi da se kupa neka ponese kupaći kostim.
– povratak u Beograd do 22.00


aqua_park_zdrelo_10
Po cenovniku turističkog objekta “Ždrelo“, cena grupne karte za ulazak u bazen je 400,00 din. po osobi.


 
OPREMА: stаndаrdnа planinarska, prilаgođenа vremenskim prilikаmа
CENА: 1300 dinara (prevoz); akontacija za akciju 500 dinara
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske knjižice i naziv kluba čiji ste član
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti
 
VODIČ:  Vuk Tubić, tel. + 381 64 122 3201, e-mail.: tubicvuk@yahoo.com