HAJLA I AHMICA – 11. do 13. 10. 2019.

PSK „Balkan“ organizuje odlazak na planinu Hajlu i uspon na vrhove Hajla i Ahmica!

Hajla  je planina u sklopu Prokletija, na granici Srbije i Crne Gore. Leži između Rugovske klisure i izvorišta reke Ibra. Najveću visinu od 2403 m dostiže na teritoriji Metohije. Obuhvata i nešto izdvojeniju Ahmicu visine 2272 m . Zbog izrazite visine, greben Hajle je go, a niži delovi su pokriveni suvatima, a podnožje, naročito prema izvorištu Ibra, četinarskom vegetacijom u kojoj ima divljih životinja (medved, vuk i dr.)

Hajla

 
PROGRAM AKCIJE:
petak, 11. oktobar
– polazak u 23:00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– noćna vožnja preko Preljine i Novog Pazara do Rožaja
 
subota, 12. oktobar
– dolazak u Rožaje, doručak, prepakivanje velikih rančeva u džip ili terensko vozilo. Vožnja do naselja Bandžov
– pešačenje od Bandžova do planinarskog doma Grope (1980 m). U dom stižemo nakon sat vremena. Pauza za predah i smeštaj u sobe.
– Polazak na uspon na vrh Ahmica (2272 m).  Od doma staza vodi ka prevoju na granici Crne Gore i KiM. Od prevoja staza dalje vodi kroz bor krivulj do samog vrha.
* Uspon traje 3h i nije kondiciono zahtevan, dužina staze je 13 km.
-Povratak sa vrha u dom. Noćenje
 

Ahmica (foto: Ribo Raičević)

 
nedelja, 13. oktobar
-Ustajanje, doručak
-Polazak na uspon na vrh Hajla. Staza od doma odmah vodi uzbrdo ka prevoju. Od prevoja staza kreće ka grebenu kroz bor krivulj. Nakon izlaska na greben, grebenom dalje do najvišeg vrha planine Hajle (Hajla 2403 m). Pauza na vrhu. Sa vrha silazimo grebenom koji vodi ka vrhu Dermandol. Odvajanje ka izvoru Biser voda. Silazak u planinarski dom Grope.
-Pakovanje stvari i silazak u naselje Bandžov. Kratki predah u etno restoranu Dom kulture Dermandol. Pakovanje stvari u kombi.
-Polazak za Beograd oko 16 h
– povratak za Beograd u koji stižemo u kasnim večernjim satima
 

Hajla

 
OPREMA: planinarska, visokogorska (planinarske cipele, štapovi, gamašne, kapa i rukavice, kabanica, rezervna presvlaka i čeona lampa); preporuka: poneti vreću za spavanje
ISHRANA: Iz ranca. Postoji mogućnost dogovora sa domaćinom da nam u subotu pripremi kasni ručak/ranu večeru po ceni od 5-6€. U povratku drugog dana, mogućnost ručka u Domu kulture Dermandol, Rožajama ili Novom Pazaru. U prijavi navesti da li ste za opciju ručka u planinarskom domu.
TROŠKOVI: 50 € (noćenje, prevoz i osiguranje); akontacja za akciju je 30 €
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša, datum rođenja, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti
VODIČ: Strahinja Marjanović; broj telefona: 064/31-201-41; imejl adresa: strahinjaplaninar@gmail.com