GARVAN – KUNUNA – 5. 9. 2021.

Planinarsko – pešačka tura Garvan – Kununa – Beli izvorac!

Garvan je vrh visok 929 m koji se nalazi južno od Majdanpeka. Pozicioniran je zapadno od krečnjačkog grebena Malog krša i južno od Krša Kununa. Mali krš se u vidu istaknutog krečnjačkog grebena nastavlja na poznatiji i viši Veliki krš koji seže ka jugu do borskih rudokopa. 

Garvan (foto: Aleksandar Veljković; izvor: freebiking.org)

 
PROGRAM AKCIJE:
nedelja, 5. septembar
– polazak u 6.00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– vožnja preko Požarevca, Kučeva i Vlaola do prevoja između Velikog i Malog krša odakle krećemo na turu
– pešačenje zapadnim podnožjem Malog krša i uspon do vrha Garvan (929 m)
– nastavak pešačenja livadskim i šumskim stazama po zaravnjenom grebenu Kunune do vodopada Beli izvorac
 

Kununa (foto: serbianoutdoor.com)

 
– nakon pauze kod Belog izvorca sledi pešačenje do puta gde nas čeka prevoz
– povratak za Beograd
*dužina staze je oko 22 km, a ukupnan uspono oko 400 m
 
Spomenik prirode Beli izvorac je bigrena akumulacija na istoimenoj reci, koja se nalazi u istočnoj Srbiji, na 14 km od Majdanpeka. Na prostoru od oko 300 metara nalazi se vodopad visine 16 metara, a ispod njega, poniranjem vode kroz bigar obrazovan je pećinski kanal dug 13 m i širok 4 m, otvoren sa obe strane. U samom kanalu su formirani salivi i stalaktiti od bele sige. Nizvodno u koritu potoka postoje brojne pregrade od bigra, iza kojih su obrazovane bigrene akumulacije, jezerca prečnika do 10 metara i dubine 2 do 3 metra. Preko pregrada potok se sliva u vidu slapova i manjih vodopada, od kojih su dva visine 5 metara. Na osnovu geomorfoloških vrednosti ovaj lokalitet uvršten je u inventar objekta geonasleđa Srbije.

Beli izvorac (foto: serbianoutdoor.com)

 
OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama
HRANA I VODA: iz ranca
TROŠKOVI: 1600 dinara (akontacija za akciju je 1000 dinara i plaća se prilikom prijave); instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Zoran Živanović, br. telefona +381 64 295 64 69, imejl adresa: zokizivanovic@gmail.com