FRUŠKOGORSKIM STAZAMA – 17. 1. 2021.

Atraktivna šetnja najstarijim nacionalnim parkom u Srbiji.

Nacionalni park Fruška gora, proglašen je 1960. godine. Najviši vrhovi su Crveni čot (538 m), Orlovac (512 m) i turistički centar Iriški venac (490 m). Pruža se duž desne obale Dunava, duga 80, a široka 15 km. Stvaranje planine počelo u mezozoiku, pre 90 miliona godina; naučnici je nazivaju „ogledalo geološke prošlosti“ — na njoj su pronađene 164 životinjske fosilne vrste, stare oko 123 miliona godina. Fruška gora je bogata šumama hrasta, graba, bukve, lipe i drugog drveća; sa zaštićenih preko 50 biljnih vrsta.

Na planini postoji više arheoloških nalazišta (neolit, bakarno, bronzano i rimsko doba), kao i stari fruškogorski manastiri (ukupno 17) nastali od kraja 15. do 18. veka, poznati po specifičnoj arhitekturi, bogatim riznicama, bibliotekama i freskama. Središte uprave Nacionalnog parka je u Sremskoj Kamenici.

 

PROGRAM AKCIJE:

nedelja, 17. januar 2021.

7.30 h Polazak iz Skerlićeve ulice

8.30 h Dolazak u selo Velika Remeta, priprema za polazak na pešačenje

9.00 h Polazak na pešačenje obeleženim pešačkim stazama Fruške gore. Okvirna maršruta: Partizanski put – Brankov grob – Stražilovo – TV Toranj – Grgeteg – Velika Remeta

Staza je kružna, dužine oko 20 km. Srednje naporna. Precizna maršruta će se određivati na licu mesta u skladu sa uslovima na terenu (sneg, blato, mogućnost prilaska kombija i sl.) Predviđene su pauze za odmor i okrepu u planinarskom domu Stražilovo i/ili hotelu Norcev.

17.00h Predviđeno vreme za povratak u Beograd

VAŽNA NAPOMENA!

Akcija tehnički nije zahtevna ali može da bude kondiciono naporna ako bude snega na stazi. Akcija je prvenstveno namenjena planinarima sa srednjom i višom fizičkom spremom, kao i za početnike koji su spremni da probijaju sopstvene granice. Akcija nije pogodna za planinare sa nižom fizičkom spremom i kondicijom!

OPREMA: topla zimska; kapa, rukavice, gamašne, kabanica, štapovi

ISHRANA: iz ranca

TROŠKOVI: 1000 dinara (akontacija za akciju je 800 dinara i plaća se prilikom prijave); instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)

PRIJAVE: prijave se popunjavaju klikom na polje ispod; tek nakon uplate avansa za rezervaciju prevoza (800 din), vaša prijava postaje validna. Avans uplatiti na žiro račun kluba ili možete doneti na sastanke u klub utorkom od 19 – 21 h.

VODIČ: Bojan Balaž; imejl adresa: balazbojan@gmail.com; broj telefona: 065 30 35 095 – zvati radnim danom od 17 – 21 h i vikendom 8.00 – 21.00h