„EKSPEDICIJA NA KINĐU“ – 5. 1. 2020.

Komisija za ravničarstvo PSK Balkan, u saradnji sa Komisijom za otpočinjanje tradicija, a po zahtevu Atile Hunskog lično, objavljuje

Drugu tradicionalnu еkspediciju na Kinđu

Za sve vas koji ste navikli na dosadne i inertne odrasle vrhove, stare nekoliko miliona godina, upozorenje – Kinđa je sa svoja nepuna 2 milienijuma praktično beba, ali je za razliku od njenih starijih i manje preduzimljivih rođaka već uspela da se proglasi najvišom u Severnom Banatu, odbrani od nasrtaja moderne poljoprivredne mehanizacije i stavi pod zaštitu države. Svih 8300 cm Kinđe prožeto je duhom moćnog Atile Hunskog, koji je, kako kažu, posle svoje smrti umesto odlaska u legendu, izabrao odlazak pod Kinđu. Kao nastavak svojih ambicija Kinđa je zahtevala ovu tradicionalnu akciju, ponašajte se prema njoj sa dužnim strahopoštovanjem!

 
PROGRAM AKCIJE:
nedelja, 5. januar

Polazak u 6.00 časova, uz zvuk zvona, iz Skerlićeve ulice u Beogradu iznajmljenim prevozom.

Aklimatizacija na ravničarske uslove kroz treking na lokalitetu Arača; provera sposobnosti učesnika, i demonstracija tehnike ravničarskog spasavanja i samospasavanja u zimskim uslovima. Oni koji prežive aklimatizaciju a ne sruše se kao sama Arača, dobiće privilegiju odlaska u Kikindu i prilaska samoj Kinđi.

Program tradicionalnog uspona:

– Okupljanje učesnika u Kikindi, ispred gradskog Muzeja, jer, jelte, tradicija i istorija.

– Prilazak vozilima na pristojnu udaljenost od Kinđe.

– Otvaranje ekspedicije – pozdravni govor organizatora i upoznavanje sa pravilima ponašanja i etikecije u prisustvu Kinđe.

– Lagano kretanje planinarske kolone, sa dužim zdravstvenim pauzama; obezbeđeni su dodatni vodiči koji će u slučaju preteranog napora vratiti one koji budu morali da od tradicionalne ekspedicije odustanu.

– Dolazak do podnožja i uspon na vrh sa sve 4 strane, jer Atila vladaše na sve 4 strane sveta.

– Prigodno obraćanje preživelim učesnicima.

– Povratak do početne tačke. Prevoz do Kikinde i galerije terakote.

– Odjava tradicionalne ekspedicije i podela bombona.

Povratak za Beograd u večernjim časovima.


 
OPREMA: zimska, „eskpediciona“; obavezna tehnička oprema – cepin, dereze, šlem, pojas i dva kamiona s prikolicom, nacrtani na papiru A5 formata. Ukoliko ne možete sami obezbediti papir ovakovog formata, moguće je iznajmljivanje od Kluba po simboličnoj ceni od jedne žvake po komadu.
TROŠKOVI: 1200 dinara za prevoz
NAČIN PLAĆANJA: u tri rate

  • 1. rata – 800 dinara – prilikom prijave
  • 2. rata – 399 dinara – na dan polaska
  • 3. rata – 1 dinar, pa ko da, da

VAŽNE NAPOMENE: Obavezno je prethodno iskustvo u penjanju ovakvih visina. Očekivani vremenski uslovi – sneg i/ili ledena kiša, jak vetar. U slučaju lepog vremena, “ekspedicija” se ne otkazuje! Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost, organizator akcije zadržava autorska prava na humoristički deo objave.
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti ime i prezime, broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČI: Aleksandar Mijatović; br. telefona +381 64 359 94 63; imejl adresa: mijat034@gmail.com
Goran Savić; br. telefona +381 64 224 12 75; imejl adresa: ranacgo@gmail.com
 
* autor fotografija: Duško Opačić