DURMITOR (Prutaš 2393 m) i kanjon Nevidio – 14 – 16.07.2017.

Durmitor (Prutaš 2392m)  izgleda vrlo atraktivno. Njegovi prutevi koji se poput vodopada spuštaju niz južnu stranu Durmitora čuvaju od zaborava legendu o mladom Todoru, njegovoj Ružici.

Podno Prutaša nalazi se Todorova dolina. Kažu da je ime dobila o naočitom mladiću Todoru koji beše ponos ovog kraja. Imao je ljubu Ružicu, djevojku koja mu je uzvraćala ljubav. Na Prutašu su tada, kao i na svim visokim i božanski lepim mestima, živele vile.  Vile su se divile Todoru, a zavidele Ružici. Jednom ga pozvaše na planinu u svoje kolo, pod uslovom da ništa od oružja ne nosi sa sobom. Ali Todor zaboravi da ostavi nož, koji je kao čobanin, uviek nosio. Došao je vilama i dugo uživao u njihovim igrama. A onda vile videše njegov nož. U ljutnji ga podigoše do oblaka i pustiše niz durmitorske litice. Kažu da je Todor grudima pao i odvalio deo planine koja od tada nosi ime Gruda a nalazi se blizu Prutaša.

Tugovalo se za Todorom. Ružica je bolujući otišla u obližnju planinu. Nikada se nije vratila, a ista i danas nosi njeno ime. Kažu da je i kamenje tada pištalo od boli, od čega je i izvor u Todorovom dolu dobio ime Pištet (Bjelinovac). A čobani… oni su poželeli da se osvete vilama. Napravili su dugačke i jake pruteve i prislonili ih uz planinu. Vilama su, na spavanju, zavezali kose a kada se ove probudiše iščupaše jedna drugoj vlasi. Od tada ih nikad više ne videše, a kažu da su žute trave po durmitorskim livadama rasute viline vlasi.
Prutovi su se vremenom stopili sa stenama, a planina je po njima dobila ime Prutaš


Durmitor – Prutaš, foto: Dragan Sremac
Nevideo, Nevidio – slikovito ime posljednjeg osvojenog kanjona u Evropi (1965). Dug je 3 km, ima veliki pad i bezbroj vodopada, virova, i prolaza koji se sužavaju na svega pola metra. Visina litica čijim podnožjem teče bistra Komarnica, dostiže i do 400 m.

kanjon nevidio

Kanjon se prolazi za 3,5 do 5 sati, uz pomoć iskusnih vodiča i korišćenje posebne ronilačko – alpinističke opreme.

PROGRAM AKCIJE:
Petak, 14.7.2017
21.30 Polazak iz Skerlićeve od Hrama Sv. Save
Subota, 15.7.2017.
Dolazak u Žabljak u ranim jutarnjim satima, smeštaj u kampu.

Od Žabljaka vozimo se oko 15 km do prevoja Sedlo ( 1097 m n/v ). Sedlo je smešteno izmedju Dobrog dola na jugu i Pošćenske doline na severu. Polazak na uspon od Dobrog dola, preko Škrčkog ždrijela (2.114 m) blagim, ozelenjenim i dobro markiranim grebenom penjemo se na Prutaš.
Postoje planine koje su na mnogo manjoj nadmorskoj visini ali su izuzetno teške za penjanje. Prutaš je među najvisočijim crnogorskim vrhovima, ali njegov uspon predstavlja pravi užitak. Uspon od Dobrog Dola do vrha traje od 3 do  3,5h (zavisi od spremnosti grupe). Sa Prutaša se spuštamo na Škrčka jezera.
Škrčka jezera, kažu da tek kada posetilac upozna Veliko i Malo (1711mnh) Škrčko jezero može reći da poznaje lepote Durmitora. Veliko Škrčko jezero (1686 mhv) je Jovan Cvijić označio i imenom Zeleno.

Durmitor – Škrčko jezero


Povratak preko prevoja izmedju Šarenih pasova i Prutaša, pa do livada Dobrog dola gde nas čeka prevoz.
 
Nedelja 16.7.2017.
08.00   Polazak pema kanjonu Nevidio.
Grupa A:
10.00  Prolazak kroz kanjon sa vodičem Vlatkom Kontićem. REPORTAŽA autor: Jovan Memedović, vodič: Vlatko Kontić http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/RTS+1/178781/Sasvim+prirodno:+Neviđeno+-+viđeno,+2.+deo.html/url
nevidio 1

Grupa B:
Obilazak kanjona, odlazak do vodopada u neposrednoj blizini kanjona, slobodno vreme do povratka grupe iz Kanjona, polazak za Beograd
p.s. ako neko ne želi da ide u kanjon može ostati na Žabljaku do povratka grupe iz kanjona
Dolazak u Beograd u kasnim večernjim satima
Oprema za planinarenje: cipele, gamašne, kabanica, kapa i rukavice.
Oprema za kanjon: za kanjon neophodne patike ili gojzerice, uz prijavu dostavite koliko ste visoki i teški (podatci potrebni zbog obezbedjenja neopren opreme).
Ishrana: Postoji mogućnost ishrane u Pošćenju u nedelju nakon izlaska iz Kanjona.
Smeštaj: u kampu kod Boće, nije potrebna vreća niti šator.
Cena: prevoz i smeštaj u kampu  55 E, akontacija 25 e.
Cena prolaza kroz kanjon Nevideo cena: vodič, oprema ronilačko-alpinistička i ručak 80 E/osobi
Prijava telefonom, meilom ili na sastanku kluba utorkom od 19 do 21:30h  U koliko želite da prodjete kroz kanjon Navidio obavezno naglasite u vašoj prijavi. Uz prijavu dostavite: broj lične karte i planinarske knjižice.
Vodiči:
Milanka Arsić,  tel. + 389 64 182 4440, e-mail:milanka.arsic@gmail.com
Vuk Tubić, tel. + 381 64 122 3201, e-mail: tubicvuk@gmail.com
Vodič u kanjonu: Vlatko Kontić