Doček Nove godine Bugarska – Borovec 30.12.2010. do 3.01.2011.

Planinari Planinarskog kluba „Balkan“ dočekali su Novu Godinu u Bugarskoj – Borovec na planini Rili…

Borovec, planinarski dom Šumnatica udaljen od centra oko 4km, sobe četvorokrevetne i šestokrevetne sa kupatilom, podnim grejanjem, dnevnim boravkom i restoranom. Domaćini u domu planinari iz Turističkog družestva „Rilski Turist“ iz Samokova.
Na ski stazama malo prirodnog snega ali nije smetalo posto na stazi postoje topovi za pravljenje veštačkog snega, skijaši su skijali sva četiri dana.

U dom smo stigli u ranim jutarnjim satima, smestili se. Dan je bio lep i sunčan, deo grupe odlazi na skijanje a ostali su uživali u šetnji. Vraćamo se u dom, stigli su i naši prijatelji-planinari iz Bugarske. Okupisi smo se svi zajedno, druženje uz pesmu, izgru i svečanu večeru do kasno u noć. Doček Nove Godine obeležili smo vatrometom i šampanjcem dva puta, po bugarskom i našem vremenu.

Na ski stazama malo prirodnog snega ali nije smetalo posto na stazi postoje topovi za pravljenje veštačkog snega, skijaši su skijali sva četiri dana.

Novu Godinu obiležili smo usponom na najviši vrh Balkana, Rila (Musalu 2925 m). Od Boroveca žičarom dolazimo do Jastrebeca (2360m), a zatim letnjom stazom do doma pod Musalom. Nastavljamo dalje prema Ledenom jezeru i domu Everest. Ispred nas greben sa stubovima ili zimska markacija na kome je postavljena sajla za što bolju sigurnost u zimskim uslovima, sajla nas vodi na vrh. Neki od planinara su po prvi put na najvišem vrhu Balkana (Musali 2925m) pa je tim uspeh bio veći i značajniji.

Na vrhu pauza za odmor, stavljanje pečata u planinarske knjižice a zatim povratak istom stazom u Borovec.
Šetajući po Borovecu posetili smo dvorac „Carska Bistrica“. Dvorac, hidrocentrala, crkva i još nekoliko objekata smešteno je u borovoj šumi kroz koju protiče rečica koja snabdeva hidrocentralu vodom. Hidrocentrala postoji i radi neprekidno 100 godina.

Plan je u potpunosti ostvaren.
Šta reći na kraju: grupa raspoložena, bilo je skijanja, planinarenja, šetnje, pesme, igre, druženja, sklapanja novih prijateljstava.
Boraveći u prirodi upoznajemo krajeve, običaje, družimo se, upoznajemo ljude slične sebi…. pridružite nam se

Izvestaj vodja akcije: Milanka Arsić
Fotografije: Milanka Arsić, Svetlana Raković i Irina Juhas