ČVRSNICA I ČABULJA – 15. do 17. 10. 2021.

Čvrsnica je treća najviša planina u Bosni i Hercegovini. Najviši vrh planine je Pločno (2228 m). Planina je podeljena na dva dela – Muharica na severoistoku, sa vrhovima Veliki Vilinac (2116 m) i Mali Vilinac (1988 m), te Čvrsnice u užem smislu na jugozapadu.

Čvrsnica (autor: Goran Savić)

 
PROGRAM AKCIJE:
petak, 15. oktobar
– polazak u 22.00 časa iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– noćna vožnja preko Loznice, Zvornika, Sarajeva i Jablanice do Blidinja
 
subota, 16. oktobar
– dolazak na Blidinje u jutarnjim časovima
– priprema i polazak na uspon
– uspon na vrh Veliki Vilinac (2116 m)
– na putu ka vrhu posetićemo i čuveni lokalitet Hajdučka vrata i jezero Crljenak
 

Čvrsnica

 

Hajdučka vrata na Čvrsnici (autor: Elma Okić)

 
– povratak do autobusa
– kraća vožnja do planinarskog doma
– smeštaj i noćenje u planinarskom domu
* dužina staze je oko 20 km, a ukupan uspon je oko 1000 m
 

Čabulja je planina u Hercegovini između reke Neretve i njene pritoke Drežanke. Najviši vrh planine je Velika Vlajna (1776 m). Čabulja je uglavnom gola, krševita i bezvodna planina koja je prema dolini Drežanke oivičena nekoliko stotina metara visokim liticama.

Čabulja (autor: Martin Brož)

 
nedelja, 17. oktobar
– ustajanje i polazak u ranim jutarnjim satima
– vožnja do Bogdola
– uspon na vrh Velika Vlajna (1776 m), najviši vrh Čabulje
– pauza na vrhu za odmor, fotografisanje i uživanje u pogledu na kanjon Drežanke
– silazak do Bogdola
– povratak za Beograd
* dužina staze je oko 15 km, a ukupan uspon je oko 900 m
 

Čabulja (izvor: hpd-prenj1933.ba)

 
OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama (obavezno poneti planinarske cipele, čeonu lampu, kapu, rukavice, prvu pomoć, zaštitu od kiše, vetra i sunca i vreću za spavanje ili posteljinu)
ISHRANA: iz ranca
TROŠKOVI: 55 evra (prevoz, noćenje i osiguranje); akontacija za akciju je 35 evra i plaća se prilikom prijave; instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE
NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ (SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2); uz prijavu dostaviti ime i prezime, broj telefona, broj pasoša, datum rođenja (zbog osiguranja), broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Goran Savić; broj telefona: +381 64 224 12 75; imejl adresa: ranacgo@gmail.com