CG – Lovćen-Jezerski vrh 1659m, Rumija 1595m od 6. do 9. juna 2013.

Lovcen se nalazi na jugozapadu Crne Gore. Prema orografskim i geotektonskim osobinama pripada primorskoj grupi planina Dinarskog sistema. Na severozapadu je ogranicena Bokokotorskim zalivom, na istoku sa Cetinskim poljem, na jugoistoku sa Skadarskim jezerom, na jugu Jadranskim morem. Najvisi vrhovi su Stirovnik 1749 m n.v i Jezerski vrh 1659 m n.v. Lovcen je klasicna karstna planina, sa jako razvijenim karstnim reljefom.

Rumija je planina na crnogorskom primorju, locirana tako da sa vrha pruža jedinstven pogled na more sa južne i Skadarsko jezero sa sjeverne strane. Na Rumiji postoje mnogi vrhovi, kanjoni i drugi prirodni fenomeni koji ovu planinu čine zanimljivom destinacijom za planinare i druge ljubitelje prirode. Često posjećujemo ovu planinu, ovoga puta smo, sa našim gostima, na najviši vrh planine visok 1595 mnv išli sa južne, barske strane.

 

PROGRAM AKCIJE:

Četvrtak 6. Jun 2013.
18.00h Polazak iz Beograda, noćna vožnja do Kotora.

Petak 7. Jun 2013.
U ranim jutarnim satima dolazak u Herceg Novi, odmor a zatim minibusom vozimo se od Kotora do prevoja Krstac /(960 m nv) odakle počinje pešačenje prema Ivanovim Koritima i Jezerskom vrhu 1659m n.v. Obilazak muzeja na Lovčeću. Povratak istom stazom do minibusa. Grupe se spajaju, voznja do Herceg Novog.

Orijentirci: vožnja minibusom do Ivanovih korita, takmičenje, povratak minibusom do Herceg Novog.

Subota, 8. Jun 2013.
Planinari: 
05.00h Ustajanje, priprema za polazak ka Baru i Rumiji. Uspon na Rumiju počinje od Malih Mikulićam-Dobrog Dola 960m n.v. 1595m. Staza od Dobrog dola je markiran, vodi kroz retku šumu. Dosta je strma, a hod otežava i siparasti teren. Ovaj deo staze se naziva Ljuti krš. Po islazku na plato potrebno je pešačiti još 30-tak minuta do vrha na kome se nalazi Crkva Svete Trojice.

13.00h Očekivani izlazak na Rumiju, Pauza za odmor I fotografisanje, povratak istom stazom do Starog Bara. Odlazak u smeštaj, noćenje.

Orijentirci: minibusom odlaze na takmičenje I vraćaju se u Herceg Novi

Nedelja, 9. Jun 2013.
Planinari: Slobodan dan za razgledanje Kotora, kupanje…
Orijentirci: učešće na takmičenju, nakon proglašenja polazak za Beograd

Za planinare:
Oprema: planinarska, prilagodjena vremenskim uslovima i planini.

Cena: prevoz i dva noćenja 70 e. akontacija za akciju 40 e.

Prijava: meilom, telefonom ili na sastanku Kluba utorkom od 20 do 22h. Prostorije kluba se nalaze u Sportskom centru “Olimp” na Zvezdari, ul. Vjekoslava Kovača 11.

Uz prijavu dostavite: ime i prezime, broj lične karte, iz koga kluba/društva dolazite i broj planinarske knjižice. Sa sobom obavezno poneti ličnu kartu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2013.g.

Vodič: Milanka Arsić, tel. + 381.64.182.4440, e-mail: milanka.arsic@gmail.com