Vaskršnji praznici – Češka – 09 do 18.april 2015.

0) Jaja

PROGRAM AKCIJE:

Četvrtak: 09. april 2015.
Polazak od Hrama Sv. Save – tačo vreme polaska objavićemo neknadno, svakako biće oko ponoći

Petak: 10. april 2015.
Dolazak u Budimpeštu u jutarnjim satima, odlazak na Citadelu odakle se pruža prelep pogled na Budim i Peštu.
Budimpešta grad Mađarske i glavni politički, industrijski, trgovački i saobraćajni centar zemlje. Budimpešta zauzima obe obale Dunava spajanjem Budima i Obude na desnoj obali, sa Peštom na levoj (istočnoj) obali Dunava.
citadela4_52a922028013e
Citadela (Citadella) je stara budimska tvrđava koja se nalazi na najvišoj tački Gelert brda. Izgradio ju je 1851. godine austrijski general Jakob Hajnau (Julius Jakob Freiherr von Haynau) nakon Mađarskog ustanka 1848. godine. Na platou u okviru Citadele se čuveni Kip slobode, spomenik posvećen oslobođenju u Drugom svetskom ratu.
Nakon obilaska Citadele nastavak putovanja ka Slovačkoj i Bratislavi gde ćemo napraviti pauzu za razgledanje grada.
Bratislava               Bratislava centar
Bratislava je glavni i najveći grad Slovačke i sedište Bratislavskog kraja. Udaljena je samo 60 km od Beča, a pre Prvog svetskog rata njegovo je predgrađe bilo povezano sa Bratislavom električnim tramvajem. S obzirom na međusobnu udaljenost, Beč i Bratislava su najbliži glavni gradovi u Evropi. Granice grada gotovo dosežu državne granice sa Austrijom i Mađarskom.
Na istočnoj obali Dunava nalazi se stari, istorijski deo grada, a na zapadnoj se smestio moderni deo grada. Nekada poznat kao nemački Pressburg oduvek je bio jedno od kulturnih središta srednje Evrope. Kao središte viševekovne istorije bio je raskrsnica brojnih kultura i trgovinskih puteva. Danas je najvažnije industrijsko i kulturno središte Slovačke.
Kao središte viševekovne kulture Bratislava obiluje brojnim kulturno istorijskim građevinama koje su većinom smeštene u starom delu grada koje je glavno mesto bogatih kulturnih dešavanja tokom cele godine.
Iz Bratislave nastavljamo putovanje ka Češkoj, odmah po prelasku granice posetićemo dvorac Lednice.
Dvorac Lednice
Na obali reke Duje, između Brna i Praga, nedaleko od granice sa Austrijom, u fenomenalnoj prirodi ugnježden je dvorac Lednice. Čitav kompleks obuhvata sam dvorac i prostrani park u engleskom stilu koji ga obavija. To je ujedno i najveći park u Češkoj, jer se prostire na čitavih 200km2.
Na mestu današnjeg dvorca sve do 16. veka nalazila se gotička tvrđava u kojoj su članovi stare evropske dinastije Lihtenštajn boravili (sa neznatnim prekidima) sve do Drugog svetskog rata. U 16. veku tvrđava je pretvorena u renesansni dvorac, a projektovao ga je bečki arhitekta J. B. Fischer van Erlach.
Nakon obilaska dvorca nastavljamo put ka Brnu, noćenje
Subota 11. april 2015.
Brno,  je prvi po veličini grad u Moravskoj zemlji – drugi u Češkoj Republici. Brno je prestonica istorijske krajine Moravske, i sedište upravne jedinice Južnomoravski kraj, gde čini zaseban gradski okrug Brno-grad.
U Brnu se nalazi sedište Ustavnog suda Češke Republike.
Brno 1
Istorija grada Brna obogaćena je velikim brojem legendi. Jedna od najtradicionalnijih je legenda o brnjenskom zmaju (aligatoru) koji je živeo u reci u blizini grada i terorisao je okolinu. Jedan od lokalnih stanovnika došao je na zanimljivu ideju i zmaja je ubio ovcom napunjenom negašenim krečom a zmaj i dan danas visi prepariran na ulazu u staru opštinu kao znak sećanja na ovaj događaj.
Brno-Cathedral_of_St._Peter_and_Paul_2
 
 
Zamak Špilberk i Katedrala sv. Petra i Pavla su najznačajniji istorijski spomenici u gradu. Katedrala je izgrađena tokom 14-og i 15-og veka.
Njena zvona označavaju podne svakoga dana u 11 pre podne, što je tradicija ostala od vremena Švedske opsade 1645.
 
 
 
Olomuc, je najlepši grad Češke Republike, posle Praga. Svakako on posle Praga ima najveće očuvano istorijsko gradsko jezgro. Grad je bio i ostao značajan pre svega kao administrativno i kulturno središte. Olomouc ima nekoliko velikih trgova, među kojima se ističe tzv. Gornji trg sa Stubom svete Trojice, visokim 50 metara i ukrašenim baroknim skulpturama. Stub je izgrađen 1716–1754. Spada u UNESKO-uvu listu kulturne baštine čovečanstva.
Najvažnija crkva je katedrala svetog Vaclava, do koje se nalazi Biskupska palata, romanska građevina iz 12. veka.
Od profanih građevina najznačajnija je gradska većnica, izgrađena u 15. veku, sa gotskom kapelom sa jedne strane. Njen toranj je visok 100 metara i ukrašen astronomskim satom.
Olomuc
Olomouc se ponosi sa svojih 6 baroknih fontana. Fontane su prebrodile mnogo vekova zahvaljujući brižljivoj politici gradskih otaca.
Nakon razgledanja vozimo se prema Teplicama. Noćenje u zamku, sobe trokrevetne i četvorokrevetne(obezbedjena večera).
Nedelja, 12. april 2015.
Rano jutro, Vaskrs, naš veliki prazni. Nakon doručka pešačićemo zanimljivim terenima.
Tepličko-Adršpašske skaly, to je najuveća grupacija lavirintskih stena u Evropi. Adršpah je neverovano interesantno mesto, do sredine 18. veka meštani su stene smatrali za tajanstveno i zastrašujuce mesto. Nakon velikog požara ljudi su počeli da ulaze medju stene i tek tada su videli kako bogatstvo poseduju. Prvi turisti došli su 1772 godine, i od tada, svakodnevno mesto je posećeno. Pešacke staze prolaze kroz visoke izdignute stene, različitih oblika: lik Bogorodice, mladenci, sekira, žaba, indijanac, kamila, panda, monarh… Cela oblast je pod šumom uredjena sa klupama za odmor, dobro obeležena sa hiljadama stepenika, vodopadom i jezerima. Na nekim mestima staze su tesne i klaustofobične, negde su pokrivene sa snegom i ledom kao u Sibiru.
Mladenci     skale     skale 2
Pešačenje kroz stene uredjenim i obeleženim planinarskim stazama.  Na kraju ture čeka nas prevoz. Odlazak u isti smeštaj, Vaskršnja večera i noćenje.
Ponedeljak, 13. april 2015.
Ustajanje, pakovanje, doručak a zatim vožnja oko 1,30h do podnožja planine Krkokoše (Pec pod Sneškom). Iz podnoža mariranim stazam penjemo se ka poljsko-češkoj granici na vrh Sneška 1602m n.v.. Uspon i spust traje oko 7h. Na vrh se miže izvesti i žičarom.
snezka-898
KrkonošeDivovske planine, je planinski lanac na severu Češke i jugozapadu Poljske, koji je deo Sudeta. Češko-poljska granica, koja deli istorijske regije Češke i Šlezije, proteže se glavnim planinskim grebenom. Najviši vrh Krkonoša je Snežka, ujedno i najviši vrh Češke sa visinom od 1602 metra.
Velike oblasti ovih planina su uključene u nacionalne parkove sa obe strane granice, koji zajednički čine rezervat biosfere pod zaštitom UNESKO. Reka Elba (Laba) izvire u oblasti Krkonoša. U oblasti se nalazi više centara za zimske sportove.
Nakon spuštanja sa planine, vozimo se ka Pragu, dolazak u Prag smeštaj i noćenje.
Utorak, 14. april 2015.
Ustajanje, doručak i celodnevno razgledanje Praga
Prag, je smešten na obalama Vltave, okružen sa svih strana brdima. Na levoj obali Praški Grad, sedište čeških kneževa i kraljeva, a na desnoj obali, tamo gde Vltava naglo obavija visoku strmu liticu, Višegrad, ovenčan strarim predanjima i legendama „Zlatni Prag“ vremena Karla IV, Prag sa stotinama tornjeva, savremeni grad, glavni grad Češke Republike.
Noćenje u Pragu.
14. Prag   karlov-most

Sreda, 15. april 2015.

Ustajanje, doručak i celodnevno razgledanje Praga
Stari grad, još od XI veku naselje na desnoj obali Vltave se postepeno skoncentrisalo oko velikog tržišta, sadašnjeg Starogradskog trga. Za vreme vladavine kralja Vaclava I od 1232 do 1234, naselje je bilo ogradjeno zidinama i dobilo je status grada. Zgrade Starogradske većnice I njen veličanstveni toranj simbiolzovali su bogatstvo i moć praških gradjana. Posetioce naročito privlači astronomski sat s apostolima I gotička kapela s erkerom iz XIV veka.
w_staromestske_namesti
Noćenje u Pragu.
Četvrtak 16. april 2015.
Ustajanje, doručak i priprema za polazak.
11.00h   Polazak iz Praga, vožnja do Češkog Krumlova, razgledanje i noćenje.
Češki Krumlov, je jedan od najočuvanijih starih gradova u Češkoj, nalazi se na spisku Svetske baštine UNESKOa.
Smešten je u oblasti krajnje južne Bohemije. Grad se obrazovao u gornjem delu toka Vltave, koja ovde pravi nekoliko naglih okuka. Nadmorska visina grada je blizu 500 m.
Područje oko grada je brdovito i pošumljeno, a južno se izdiže pogranično planinsko područje Šumava.
Ceski Krumlov
Razgledanje i noćenje u Češkom Krumlovu.
Petak, 17. april 2014.
Polazak iz Češkog Krumlova ka Austriji. Očekivano vreme dolaska u Beč oko 13h. Razgledanje Beča.
Bec
Beč leži na Dunavu u najistočnijem delu Austrije nedaleko od granice sa Slovačkom, Mađarskom i Češkom, na raskršću putnih pravaca sever-jug, povezujući Baltik sa Jadranom, i zapad-istok, povezujući zapadnu Evropu sa Balkanom i dalje Azijom. Istorija Beča počinje pre oko 4 milenijuma čime se područje grada svrstava među najstarije ljudske naseobine na svetu. Beč je tako jedna od najstarijih metropola u ‘srcu’ Evrope, carski grad i mesto ukrštanja raznih kultura i uticaja, grad koji je vekovima imao vodeću ulogu u kreiranju političke scene Evrope i ovog dela sveta.
U večernjim satima polazak ka Beogradu.
Subota, 18. april 2015.
Dolazak u Beograd u ranim jutarnjim satima.
Oprema: planinarska topla, primerena vremenskim uslovima (kapa, rukavice, gamašne, štapovi, planinarske cipele)
Cena:  prevoz, osiguranje,  sedam noćenja, dva polupansiona + tri doručka 265 e
Prijava i akontacija 100 E do 1. marta, zbog rezervacije smeštaja, ostakak pri polasku na put.
Napomena:
– prijave važe u koliko je ste uplatili akontaciju
Prijava: za akciju se možeti prijaviti meilom, telefonom, sms porukom. Uz prijavu potrebno dostaviti broj pasoša, JMBG, adresu stanovanja iz pasoša i br. planinarske knjižice.

Organizatori:
PK “Balkan” Beograd i PSD “Makpetrol” Skoplje
Vodič:
Milanka Arsić: tel. + 381.64.182.44.40; e-mail: milanka.arsic@gamil.com
Nikola Donovski: + 389.70.725.880; e-mail: nikola.donovski@gmail.com