BJELASICA – 14. do 16. 1. 2022.

 

Bjelasica je planina u Crnoj Gori. Nalazi se u srcu Crne Gore tj. u centralno-kontinentalnom delu, a tako se ravnomerno grana u četiri pravca i zapravo ima oblik kruga. Njena i dužina i širina iznosi 30 km. Najviši vrh Bjelasice je Crna glava, visoka 2139 metara.

Bjelasica je za razliku od ostalih planina u regionu vulkanskog porekla. I dok na Durmitoru i  Lovćenu vode propadaju, ovde sve ostaje na površini, sliva se u mnogobrojne potoke i reke, od kojih je možda najvažnija i nalepša Biogradska Rijeka, koja se uliva i  Biogradsko jezero.

  SKI CENTAR „BJELASICA“ – Skijalište „JEZERINE“

Udaljeno je 8,5km od Kolašina (oko 15 minuta voznje). Skijalište se sastoji od: – Šestosed žičare „Vilina voda“  duge 1.187 metara, kapaciteta 2800 skijaša na sat. – Dvosed žičare „Ćupovi“ duge 1.840 metara, kapaciteta 1200 skijaša na sat. – Tri ski lifta dužine po 500 metara, kapaciteta 500-600 skijaša na sat. – Bebi ski lift dužine 150 metara, kapaciteta 400 skijaša na sat.

 

Ski centar „Kolašin 1450“ na Jezerinama se nalazi na nadmorskoj visini od 1.420 metara. Dvosedežnicom se izlazi na 1.880 m visoke Ćupove odakle vodi tri kilometra dugačka staza. Visinska razlika je 460 m a nagib na pojedinim delovima dostiže 60 stepeni. Za one koji nisu baš neke naročite pristalice uzbuđenja ili nisu još bogzna kako ovladali veštinu skijanja, na 1.840 mnv dugoj žici postoji međustanica. Ukupna dužina ski staza je 15 kilometara, a visinska razlika skijališta je 570 m. Osnovna staza je dugačka 4.5 kilometara.

  PROGRAM AKCIJE:

Petak, 14. januar 2022. 22:30 h     Polazak iz Beograda iz Skerlićeve ulice od Hrama Svetog Save

Subota, 15. januar 2022. Dolazak u Kolašin, pauza za jutarnju kafu. Smeštaj u privatnoj kući. U smeštaju postoji mogućnost ishrane. Odlazak do skijališta Jezerine, skijanje. Učesnici akcije koji ne skijaju uspon na vrh Ćupovi 1880 mnv. Nakon zatvaranja skijališta povratak u Kolašin, noćenje.  

 

Nedelja, 16. januar 2022. Skijaši – skijanje Planinari – uspon na Troglavu (2072 mnv) od Jezerina (1450 mnv). Visinska razlika je oko 650 mnv a dužina staze u dva smera je oko 15 km. Pakovanje i polazak za Beograd.  

 

OPREMA: topla planinarska, prilagođena vremenskim prilikama; za uspon na Troglavu potrebna je tehnička oprema (cepin i dereze)

TROŠKOVI: 60 evra (u troškove su uključeni prevoz, osiguranje sa rizikom i jedno noćenje); akontacija za akciju je 40 evra i plaća se prilikom prijave (instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE)

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)

INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša, datum rođenja, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član

VODIČ: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64 182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com