BiH – Rafting i Maglić – 2. do 4. 6.2017.

Uspon na najviši vrh Bose i Hercegovine Maglić 2388m nv
– splavarenje Tarom i Drinom –

Rafting je spoj odmora i avanture koji je za svakog čovjeka spoznaja pravih prirodnih vrednosti. Rafting se odvija u specijalnim gumenim čamcima pravljenim za divlje vode. Učesnici u raftingu dobijaju odgovarajuću opremu: kaciga, sigurnosni pojas, neoprensko odjelo, čizme i veslo.
Važnu ulogu u raftingu ima skiper, osoba koja je zadužena za upravljanje čamcem i koja je ujedno i vodič na raftingu. To su ljudi koji su prosli obuku i koji imaju sertifikat od IRF-a (International Rafting Federation).
Maglić predstavlja planinu čiji se deo nalazi u Republici Srpskoj tj. Bosni i Hercegovini, dok se drugi deo nalazi u Crnoj Gori. Ujedno, Maglić je najviša planina Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Njegov masiv pripada masivu Dinarskog gorja i prostire se u pravcu severozapad-jugoistok. Dva najviša vrha ove planine su Mali Maglić (2386 m) i Veliki Maglić (2388 m). Mali Maglić poznat je i kao Bosanski Maglić, pošto se ovaj vrh nalazi na teritoriji Republike Srpske tj. Bosne i Hercegovine i predstavlja najviši vrh ove zemlje. Međutim, najviši vrh Maglića je Veliki Maglić, poznat kao Crnogorski Maglić, koji je dva metra viši i nalazi se na teritoriji Crne Gore. Ipak, iako viši, Veliki Maglić nije toliko uočljiv i impresivan kao izraženi vrh Malog Maglića. Zbog toga, planinari uglavnom primećuju i penju samo Mali Maglić i smatraju ga za svoj planinarski cilj tokom posete Maglića.
PROGRAM AKCIJE:
Petak: 2. jun  2017.
18.00 h Polazak od Hrama Sv. Save iz Skrelićeve ulice, dolazak u kamp smeštaj.
Subota: 3. jun 2017.
08.00 h   Doručak
Grupa A: Uspon na Pliješ
Grupa B: Splavarenje
10.00 h  Presvlačenje i priprema za polazak na rafting. Svaki učesnik dobija neopran odelo i čizme, sigurnosni prsluk.
11.00 h   Prevoz terenskim vozilima od kampa do Brštenovice, mesto odakle počinje spust. Formiranje timova za rafting (8-12 čanova). Upoznavanje sa skiperom (kormilarom) i pravilima ponašanja u čamcu
12.00 h   Ukrcavanje u čamce i početak rafinga na najatraktivnijem delu reke Tare. Ukupna dužina deonice je 16+6 km (16 km Tare + 6 km Drine). Deonica reke Tare je najuzbudljivija i najatraktivnija za rafing.

080621

Predivno prirodno okruženje, jedinstven kanjon i bukovi (penušavi slapovi) urezaće u sećanje svakog učesnika predivne trenutke provedene na vodi.
Rafting traje od 2,5 do 3,5h. Planirane su pauze za kupanje i odmor. Završetak adrenalinske avanture u blizini kampa.
Dolazak u kamp, razduživanje opreme, presvlačenje i tuširanje
16.00 h     Ručak – specijaliteti domaće i orijentalne kuhinje Odmor posle ručka i slobodne aktivnosti, druženje
20.00-22.00 h     Zabava uz muziku i logorsku vatru
Nekoliko korisnih saveta za splavarenje:
– potrebno je poneti sredstva za ličnu higijenu: pastu za zube, četkicu, peškir, šampon, sapun
– Potrebno je poneti odgovarajuću gardarobu, pored lake gardarobe kupaćeg kostima, kratkih pantalona.. obavezno poneti (jaknu, trenerku, patike, kabanicu i rezervni par obuće).
– Kremu za sunčanje, kačket za osetljive i naočare za sunce.
– Da biste smanjili troškove telefona, najbolje je poneti neku od kartica mts mreze 064, 065 ,066
– Kamp je snabdeven strujom, ali ipak ponesite baterisku lampu, Ne zaboravite poneti punjač za telefon i foto aparat,
– Pušači najbolje da ponesu dovoljno cigareta koje konzumiraju jer u ovoj netaknutoj prirodi ima samo jedna prodavnica.
Nedelja 4. jun 2017.
Ustajanje u ranim jutarnjim satima, polazak ka Tjentištu i Prevoru (1680 mnv) odakle ćemo izvršiti uspon na Maglić.
Grupa se deli na A i B:
Grupa A: Pošačenje započinje od Prijevora, na putu do jezera prolazi se kroz Suhu jezerinu (pola sata od Prijevora). Staza je puna srušenih stabala koje su lavine donele u dolinu. Na ovom delu staza nešto gubi na visini. Nakon prolaska kroz udolinu, staza nastavlja kroz visoku crnogoričnu šumu do Trnovačkog jezera. Jezero se nalazi u Crnoj Gori na nadmorskoj visini od 1517m, ali je prilaz njemu s BiH strane.
Grupa B:
Najčešći usponi na Maglić izvode se sa magistralnog puta Foča-Gacko, preko Suhe (650 m.n.v.), prašume Reručac, uskom dolinom Suškog potoka, te preko Suvih jezera (1354 m.n.v.) izlazi se na Trnovačko jezero (1525 m.n.v.) i onda strmi uspon ka najvišem vrhu Maglića, Gromovnik (2387  m.n.v.).

Autor: Martin Brož – Martin Brož’s


Druga, isto tako korišćena trasa za Maglić je ova sa koje je od Tjentišta (560 m.n.v.) asvaltnim putem dolazi se do Dragaš Sedla (1275 m.n.v.,11 km) gde se može pogledati vodopad Skakavac kojeg čini reka Peručica prolaskom kroz istoimenu prašumu, visine oko 70 m(oko 300 m udaljen 0d puta).
U zavisnosti od vremenskih uslova vodič će odlučiti kojom stazom će se peti na vrh.
Vreme potrebno za uspon i silazak sa  Maglića je oko 10 sati. Dužina staze oko 22 km i visinska razlika oko 1400 mnv
Za uspon na Maglić je potrebna je dobra fizička kondicija i isustvo.
Cena: doručak i ručak,  dva noćenja, oprema, osiguranje, taksa, boravišna taksa i prevoz 110 E. Akontacija za akciju 50 E.
Napomena: Cena akcije bez splavarenja je 75 E
P.S. Rafting nije obavezan, možete uživati u prelepoj prirodi. Cena ćemo umanjiti za troškove raftinga i takse.
Prijava: meilom, telefonom ili na sastanku Kluba utorkom od 19 do 21:30h. Prostorije kluba se nalaze u Sportskom centru „Olimp“ na Zvezdari, ul. Vjekoslava Kovača 11 llokal 2.
Uz prijavu dostavite: ime i prezime, broj lične karte ili pasoša, iz koga kluba/društva dolazite i broj planinarske knjižice. Sa sobom ovavezno poneti ličnu kartu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2017.g.
p.s. U koliko niste član ni jednog kluba/društva, kontaktirajte nas više informacija na sajtu www.pkbalkan
Vodič: Milanka Arsić, tel. +381.64.182.4440, e-mail: milanka.arsic@gmail.com.