Biciklistička tura, obilazak Pančeva – 24. maj 2015.

Vuk bicikliranje 1
 
Okupljanje na Adi Ciganliji, kod Stounhendža u 1o h.
Oni koji nemaju sopstveni bicikl, mogu ga iznajmiti na Adi.
 
 
Vozićemo lagano biciklističkom stazom do marine Dorćol, a zatim preko mosta pančevačkim drumom i obilaznicom do Ušća Tamiša u Dunav.
Poznato je da se svetionici podižu na morskoj obali, ali na obalama reka, to je dosta retka pojava. Pančevo je jedini grad na Dunavu koji ima par svetionika.  U 19.veku, Pančevo je bilo vrlo prometan grad – iz Banata su još od tog vremena kroz njegovo pristanište počeli da prolaze brodovi sa žitom i za Beč i za Tursku, a kasnije i svila, pivo, cigle, drvena građa i ljudi.
Vuk bicikliranje 2
Prvi putnički parobrod, iz Zemuna, uplovio je u pančevačku luku 1854. godine, a već pola veka kasnije bilo ih je toliko da su 1909. godine morali Pančevci na ušću Tamiša u Dunav da podignu svetionike  kako bi usmeravali brodove koji su iz pravca Austrije ili Crnog mora po mraku uplovljavali u tamiško pristanište.
Nasukani brodovi bili su čest prizor, budući da je bilo dosta saobraćaja. Zbog toga se pristupilo izgradnji signalizacije, pa su podignute kule svetilje.
Godinama su kule bile mesto okupljanja brodarskih radnika, koji su u njene opeke urezivali svoja imena i kratke poruke, pa danas nema cigle koja nije „potpisana”…
Nakon kula svetilja, idemo u obilazak  Muzeja motocikala.
Muzej se nalazi u privatnom vlasništvu i sadrži preko sedamdesetak motocikala-oldtajmera iz dvadesetih, tridesetih, četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka. Smešteni u povećoj garaži, još uvek su delimično skriveni od očiju javnosti, te vlasniku moramo ranije najaviti posetu. Imaćete prilike da vidite predivne BMW, Zindap, Harli Dejvison i mnoge druge motore, koji i dan-danas blistaju starim sjajem. Ljubazni vlasnik će nas provesti kroz svoju kolekciju koju je sakupljao preko dvadeset godina i ispričati interesantnu priču o pojedinim modelima.
Vuk bicikliranje 3
Na kraju obići ćemo centar grada i napraviti pauzu za kafu u nekom od restorana na Tamišu.
Povratak istim putem do Ade Ciganlije.
Tura je lagana, dužine oko 40 km.
Brzina vožnje 20-22km/h
Cena ulaznice za muzej 100-150 din.
Vodič:  Vuk Tubić, tel. +381.64.122.3201, mail: tubicvuk@yahoo.com