BESNA KOBILA – PLANINARSKI LETNJI KAMP ZA DECU „KORAKOM DO ZDRAVLJA“ – 18 do 24.6.2016.

besnakobilatv
Planina Besna kobila se nalazi na jugu Srbije, 40km istočno od Vranja, u neposrednoj blizini međunarodnog autoputa E-75. U podnožju planine se nalazi i Vranjska banja poznata po lekovitim izvorima termalne vode.
Najviši vrh se nalazi na 1923m nadmorske visine i sa njega mogu da se vide Kopaonik, Šara, kao i planina Rila u Bugarskoj. Besna kobila je deo Rodopskog planinskog masiva i sastavljena je uglavnom od granita. Vrhovi su većim delom godine pod snegom Podnožje planine čine šume, dok su viši delovi pod pašnjacima. Besnu kobilu karakteriše biljno bogatstvo koje se zasniva na divljem, samoniklom, lekovitom bilju i divljim plodovima, odnosno raznovrstan biljni svet sa preko 700 vrsta drvenastih, žbunastih i zeljastih biljaka. Među najpoznatijim vrstama lekovitog bilja koje rastu na Besnoj kobili su: kantarion, divizma, kopriva, kičica, nana, oman, hajdučka trava, borovnica, malina, maslačak, matičnjak Takođe, planinski pašnjaci, šume, nezagađeno zemljište, voda i vazduh, pružaju odlične uslove za boravak i odmor na Besnoj kobili.
Planinarski klub „Balkan“ poziva sve „male planinare“ na planinarski letnji kamp „Korakom do zdravlja“. Kamp organiujemo uz stručni nadzor planinskog vodiča, sportskog trenera, učitelja i lekara.
PROGRAM KAMPA
Subota, 18. jun 2016.
06.00 h     Okupljanje na Studentskom trgu
06:30 h      Polazak iz Beograda.
Uspon na najviši vrh planine Juhor (Veliki Vetren 774 mnv)
Planina Juhor, sa najvišim vrhom Veliki Vetren, nalazi se na oko 162 km od Beograda. Do nje se dolazi autoputem Beograd-Niš. Uspon kreće iz sela Svojnovo, koje se nalazi 14 km od Paraćina.
juhor-veliki-vetren-19
 
12:00  h     Planiran dolazak u Vranje. Obilazak kulturno-istorijskih znamenitost, nastavak putovanja  do Besne Kobile.
Nedelja 19 jun – četvrtak 24. jun 2016.
– Celodnevni boravak u prirodi
– Uspon na tri planinska vrha
– Škola orijentacije – snalaženje u prirodi
– Mala škola planinarstva
– Radionica – flora i fauna ovoga kraja
Planinarski-dom
Smeštaj: Turistički centar Besna Kobila. Više o smeštaju na sjtu: www. besnakobila.rs
Odeća i obuća: prijavljeni deca za kamp,  dobiće naknadno spisak potrebne obuće i odiće.
Cena: 165 e (u protivdinarskoj vrednosti). U cenu uračunato: 6 punih pansiona (noćenje + 5 obroka), Prevoz aubotusom ili minibusom, osiguranje česnika, majice za učesnike kampa, materijal i pribor za radionice, stručne usluge planinskog vodiča, dve učiteljice, rekreatora i lekara.
Plaćanje u ratama do datuma polaska. Akontacija od 30 % do 15.5.2016.
Napomena: kamp se organizuje za devojčice i dečake od 6 do 14 godina, pod uslovom da su učestvovali na akcijama kluba koje organizujemo za PODMLADAK.
Prijava za kamp do 10.4.2016. meilom, telefonom ili u prostorijama kluba,  utorkom od 19 do 21 h.
Organizator PK Balkan, odgovorno lice: Milanka Arsić, tel. +381.64.182 4440, e-mail.milanka.arsic@gmail.com