Besna Kobila (1924m) i Veliki Strešer (1876m) – 20/21. septembar 2014

besnakobilatv
Besna Kobila je planina u jugoistočnoj Srbiji, na razvođu sliva Južne Morave i sliva Strume. Najviši vrh joj je 1.922 m. Pripada planinama Rodopskog sistema.
Severnim podnožjem prolazi put koji povezuje Bosilegrad sa dolinom Južne Morave. Na južnoj padini nalazi se rudnik galenita Kriva Feza.
Predanje kaže da je u ovom selu podno planine Besna Kobila živela devojka po imenu Feja. Jednog dana je ona uzjahala kobilu koja je zatim počela da se baca kao da je besna. Feja je pala sa nje i od tada su je prozvali Kriva Feja. Kasnije je i njeno selo dobilo to ime, a planina ime Besna kobila.
PROGRAM AKCIJE:
Subota: 20. septembar 2014.
06.00h Polazak iz Beograda od Hrama Svetog Save, nastavak putovanja autoputem do Vranja, razgledanje grada : Beli most, Markovo Kale, kuću Bore Stankovića, Sabornu crkvu sv. Trojice i Pašin konak u kome je sada smešten narodni muzej.
Iz Vranja vozimo se prema  Krivoj Feji i planinarskom domu na Besna Koliba (vožnja oko 400 km). Smeštaj u planinarskom domu, nije potrebna vreća za spavanje.Pl dom Besna Kobila

Planinarski dom Besna Kobila (1462 mnv)

Nedelja: 21. septembar 2014.
Grupa A:
Ustajanje u ranim jutarnjim satima, priprema za pešačenje. Planinarska staza počinje od pl.doma, prema vrhu Besna Kobila vodi makadamski put sa koga sve vreme puca pogled na okolinu. Na vrhu se nalazi odašiljač do koga se stiže nakon pređenih 5 km ili oko sat i po umerenog hoda.  Sa grebena Besne Kobile silazimo na makadamski put koji nas vodi do Ruskog spomenika,  (oko 3,5 km).  Nastavljamo pešačenje prema Vardeniku (V.Strešeru 1876m).  Sa vrha se vidi Vlasinsko jezero.  Odmor  i fotografisanje a zatim nastavak pešačenja ka Vlasinskom jezeru.

Grupa B:

Uspon na vrh Besna Kobila (5km oko 1,5h), nastavak prema Ruskom spomeniku, povratak u planinarski dom. Pakovanje stvari, vožnja do Vlasinskog jezera.
Vlasinsko jezero
Tura je celodnevna, ukupna dužina pešačenja je oko 35km.

Oprema:
 planinarske cipele ili dobre patike, kabanica, gamašne.
Ishrana: postoji mogućnost ishrane u planinarskom domu (doručak 200 dinara, večera 250 dinara)
Cena, prevoz i smeštaj na bazi  15 platežnih:  4000,00 dinara
Prijava: telefonom, meilom ili u prostorijama Kluba, ul. Vjekoslava Kovača 11 lokal 2,  Sportski centr Olimp na Zvezdari.
Uz prijavu dostavite  broj planinarske knjižice i  lične karte,  JMBG i iz koga kluba/društva dolazite.  Planinarska knjižica važi u koliko ste platili članarinu za 2014. godinu.
Vodič: Milanka Arsić, tel. +381.64.182.4440, e-mail. milanka.arsic@gmail.com
Pomoćnik vodiča: Aleksandar Mijatović, tel.+381,64.3599.463, e-mail. mijat34@gmail.com