SUVA PLANINA – 6. JESENJI USPON NA SOKOLOV KAMEN i TREM – 30.9 i 1.10.2017.

6. Tradicinalni uspon na Sokolov kamen i Trem- Suva Planina

Planinarsko – sportski klub Balkan organizuje odlazak na tradicionalnu akciju Planinarskog saveza Srbije i Planinarsko alpinističkog kluba „Mosor“ iz Niša, „6. Tradicionalni uspon na Sokolov Kamen 1523m“. Pored Sokolovog Kamena, u planu je da se popnemo i na Mosor (984m), Trem (1810m).


Suva planina - Sokolov kamen
Suva planina je planina u jugoistočnoj Srbiji duga 45 km, a široka 15 km. Prostire se pravcem severozapad—jugoistok u visinskim zonama od 250 m do 1.810 m i počinje istočno od Niške Banje, a završava se jugozapadno od Babušnice u Lužničkoj kotlini kroz koju protiče reka Lužnica.
Prema zapadu planina se postepeno spušta u Zaplanjsku kotlinu, a prema tokovima Nišave i Lužničke reke i okolnim duboko spuštenim kotlinama (Niškoj, Zaplanjskoj, Babušničkoj, Koritničkoj, Belopalanačkoj i Ostrovičkoj), najčešće strmo, ponegde okomito. Kako su kotline, površi i okolne planine znatno niže od Suve planine, ona je jasno izdvojena i istaknuta od drugih geografskih celina i vidljiva sa svih strana i sa velike daljine.
Trem-Suva-planina


subota, 30. septembar
05:30 Polazak iz Skerlićeve ulice, od Hrama Svetog Save
09:00 Dolazak na Bojanine Vode, prijave učesnika organizatoru i polazak na pešačenje
Uspon kreće sa Bojaninih voda (860mnv) i prolazi prvo šumovitom stazom do izlaska na greben i antenu ispod samog vrha Mosor. Uspon na vrh Mosor (984m). Onda dalje nastavlja šumovitom stazom do samih stena gde počinje nagli uspon živopisnom stenovitom stazom sa predivnim pogledomna Nišku i zaplanjsku kotlinu. U ovom delu se prolazi najlepši ali najzahtevniji deo na stazi koji će biti obezbeđen alpinistićkim užetom.
12:00-13:00 Dolazak na vrh Sokolov kamen (1523mnv) fotografisanje i odmor.
13:00-16:00 Povratak kružnom stazom preko Devojačkog groba pa onda Kraljevim putem do polazne tačke (Bojaninih voda). Dužina staze 14km, visinska razlika 700m.n.v.
15:00-17:00 Ručak (poneti pribor za jelo)
17:00-17:30 Podela zahvalnica učesnicima i prijateljima kluba kao i proglašenje najmasovnijeg kluba na akciji. Organizator akcije obezbedjuje: Učesničke knjižice, zahvalnice za klubove, pečat uspona, pehar za najmasovniji klub.
Noćenje u planinarskom domu „Studenac“ na Bojaninim Vodama.
nedelja, 1. oktobar
07:00 Ustajanje i doručak
08:00 Polazak na uspon na Trem. Na uspon polazimo od planinarskog doma Bojanine Vode (860m), preko čika Ljubine česme (1100m), potom šumskom stazom do izlaska na greben kod Devojačkog groba (1311m). Od Devojačkog groba grebenom do najvišeg vrha Suve Planine, Trema 1810m. Silazak sa vrha istom stazom kojom smo se i popeli do Bojaninih voda.
17:00 Polazak ka Beogradu
21:00 Dolazak u Beograd


 
OPREMА: planinarska, prilagođena vremenskim uslovima (obavezno planinarske cipele, polar, kabanica, vetrovka, gamašne, čeona lapma, rezervna presvlaka)
HRANA: iz ranca. Domaćini za subotu obezbeđuju kuvani obrok (pasulj) po ceni od 100 dinara (do sada je bio toliko). Neophodno je poneti spostveni pribor za jelo. U nedelju u povratku svraćamo u Nišku Banju na ručak.
CENА: 3200 dinara (prevoz i noćenje), akontacija 2000 dinara
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj planinarske knjižice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti
VODIČ: Strahinja Marjanović 064/31-201-41 strahinjaplaninar@gmail.com