36. BOŽIĆNI USPON NA RTANJ – 12. 1. 2019.

 PSK Balkan će i 2019. godine učestvovati na ovoj tradicionalnoj akciji.

Pridružite nam se!

Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, oko 200 km jugoistočno od Beograda, nadomak Boljevca. Pripada Karpatsko-balkanskim planinama, a najviši vrh je Šiljak (1565 m). Severna strana planine prekrivena je šumama i pašnjacima, obrasla autohtonim biljnim vrstama i obiluje izvorima pitke vode.
Na vrhu Šiljak nalazi se od 1932. godine kapelica koja je danas u ruševinama. Postoji inicijativa da se ona obnovi. Priča o zlatu i draguljima u utrobi planine, a koja je verovatno vezana i za legendu o dvorcu čarobnjaka koji je po predanju postojao na ovom mestu i bio visok koliko i današnja planina, u kome je čuvano ogromno blago, donela je mnogo nevolje ovoj prirodnoj lepotici. Neumorni i neumoljivi tragači za zlatom u nekoliko navrata su dinamitom razrušili kapelicu posvećenu Svetom Đorđu na vrhu planine, koju je svom mužu Julijusu Minhu, bivšem vlasniku rudnika na Rtnju, podigla supruga Greta.
 

 
PROGRAM AKCIJE:
subota, 12. januar
– 6.00 časova – Polazak iz Skerlićeve ulice, kod Hrama Sv. Save. Sa autoputa se isključujemo kod Paraćina i nastavljamo prema Rtnju do TC Balašević.
– 8.30 časova – Organizator otvara akciju. Svi zajedno se vozimo do separacije Mirovo.
Grupa A:
Polazi na uspon severnom stranom. Uspon traje oko 4,5 sata, visinska razlika 1200 m.
Grupa B:
Vozi se do naselja Rtanj odakle polazi na uspon sa južne strane. Uspon traje oko 3,5 sata, visinska razlika 1000 m.
Planirani izlazak na vrh Rtnja je oko 13.00 časova. Spuštanje sa vrha južnom stranom u selo Rtanj.
– 17.00 časova – Planiran dolazak u selo.
– 22.30 časova – Dolazak u Beograd.
 

 
OPREMA: Topla, za zimske uslove (jakna, kapa, rukavice, gamašne). Obaveza je učesnika da imaju odgovarajuću opremu za uspone u zimskim uslovima.
ISHRANA: iz ranca (poneti hranu i dovoljne količine vode jer na stazi nema vode)
TROŠKOVI: prevoz 1800 dinara; akontacija za akciju 1000 dinara
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti ime i prezime, broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČI: Strahinja Marjanović; br. telefona: +381 64 312 01 41; imejl adresa: strahinjaplaninar@gmail.com
Zoran Živanović; broj telefona: 064 295 64 69; imejl adresa: zokizivanovic@gmail.com