BiH-Bjelašnica (2057m), Obalj (1986m) – planinarenje i skijanje 01 do 03.februar 2013.

Bjelašnica je planina u središnjem delu Bosne i Hercegovine, smeštena jugozapadno od grada Sarajeva. Predstavlja prostranu krašku visoravan koja se dužinom od 15 km pruža u pravcu severoistok –jugozapad. Najviši vrhovi Bjelašnice: Opservatorija (2.067 m), Krvavac (2.062 m) i Vlahinja (2.057 m). Karakteriše je izuzetna promjenljivost klime tako da je na njoj moguće doživjeti tri godišnja doba u jednom danu.

PLAN AKCIJE:

Petak, 01.februar 2013.
23.00 h Polazak iz Skerlićeve ulice od Hrama Sv. Save

Subota, 02.februar 2013.

Dolazak u jutarnjim časovima na Bjelašnicu u Planinarski dom „Bijele vode“. Dom je smješten nedaleko od skijaškog centra na visini 1451m nv. Smeštaj

.planinarski dom Bijele vodePlaninarski dom Bjele vode

Planinarski dom “Bijele vode” nalazi se na krajnjim obodima planine Bjelašnice, pored grebena Hojte, koji povezuje Bjelašnicu sa planinom Treskavicom. Dom ima tekuću vodu, a strujom se napaja iz agregata. Opskrbljen je pićem, mogućnost naručivanja obroka i korištenje kuhinje (1 KM dnevno)

Polazak na planinarsku turu grebenom Bjelašnice ka vrhu, Opservatorija 2069m nv.

Bjelasnica

Grupa koja je zainteresovana za skijanje prevozi se kombijem do skijaškog centra i vraća po zatvaranju staza. U večernjim časovima odmor i druženje u domu.

Nedelja, 03.februar 2012.

Odlazak na planinarsku turu ka jednom od vrhova Bjelašnice, Obalj 1896m nv.

Obalj - kopijaPogled na Obalj

Ovo je zahtjevnija pješačka tura. Dužina pređenog puta oko 15 km.

U slučaju „slabije“ grupe napravićemo kružnu planinarsku turu sa obilaskom Studenog potoka, Sedrenika na kom se nalazi 8 vodenica. Dužina staze oko 6 km.

Studeni potok

Malo je mjesta koje imaju takvu ljepotu i povezanost sa legendom kao što je to slučaj sa Studenim potokom na Bjelašnici. Legenda kaže da je zmaj došao iz kanjona Rakitnice i da je htio pojesti stanovnike sela. Bio je u obliku zmije, pa je vijuganjem tijela napravio i iza sebe ostavio Studeni potok kakav danas vidimo i koji jako podsjeća na kretanje zmije kroz pijesak. Mještani pobjegoše na obližnje brdo moleći Boga da ih zaštiti od zmije i zmija bi okamenjena u stijeni, kaže dalje legenda.

studeni potok - kopija

Pogled na Studeni potok

Ko god danas vidi kanjon Rakitnice, Studeni potok i pomenutu stijenu ne može se oteti utisku legende jer je teško naći neko drugo objašnjenje za takvu i toliku ljepotu na jednom mjestu.

Povratak do doma, spajanje skijaške i planinarske grupe. Pakovanje i polazak ka Beogradu.

Oprema za zimske visokogorske uslove (topla jakna i pantalone, kapa, rukavice, naočare za sunce).

Obavezno: Štapovi, cepin, dereze, ko ima krplje nek ponese, čeona lampa i astro folija. Za spavanje u domu ponijeti vreću za spavanje.

Cijena za Ski-pass, jednodnevni 33 KM ili dvodnevni 60 KM. Radno vrijeme žičare od 09h do 16h.

Cijena akcije: prevoz i smeštaj 40 eura.

Prijava za akciju sms porukom , telefonom ili na sastanku Kluba utorkom od 19 do 21h najkasnije do 27. januara, akontacija 20e.

Potrebna dokumenta lična karta i planinarska sa plaćenom članarinom za 2013. godinu. Uz prijavu dostaviti broj lične karte, JMB i broj planinarske knjižice.

Vodič: Damir Lukšić, tel. +381.64.152.1847, e-mail. damjani79@gmail.com

Milanka Arsic, tel. + 381.64.182.4440, e-mail. milanka.arsic@gmail.com ili pkbalkan.srbija@gmail.com